Četrnaesta godišnjica od prve kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari obilježena je u petak 31. marta ove godine.

Veliki broj Srebreničana i članova porodica žrtava koje su ukopane u Memorijalnom centru, kao i gosti iz Tuzle i drugih gradova, ispunio je prostor musale u ovom Centru.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe predstavnika porodica, udruženja i institucija. Nakon toga proučen je tevhid i klanjana džuma-namaz.

Hutbu je održao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je istakao vrijednost hidžretskih mjeseci koji teku. Muslimani moraju jedni drugima ukazivati na slabosti kako bi ih popravili imoraju poboljšali svoje odnose, jer se na drugi način ne može naprijed, kazao je muftija Fazlović.

„Šehidi su svjedoci. Oni su svjedoci vjere. Oni su svjedoci pravog puta. Ovaj nišan je argument. Moramo to znati i to mora biti naša inspiracija. Zato ćemo na ovome mjestu nastojati obavljati što više džuma. Na ovo mjesto će dolaziti autoriteti iz cijele Islamske zajednice ali i džematlije. Svima nam treba ibret, svima nam treba pouka. Svima nam treba čvršći korak na ispravnom putu i dobar nijet. Na dobrom i ispravnom nijetu je i početak i kraj. Kad se ljudi nađu na dobrom nijetu, sigurno će oni biti zajedno,“ kazao je muftija Fazlović.

Džuma namaz će se u narednih nekoliko mjeseci, svakog petka, klanjati na musali u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Prevodit će je alimi iz cijele Bosne i Hercegovine, a dolazit će i vjernici iz svih krajeva.

Pored prve dženaze 31. marta 2003. godine, kada je ukopano 600 žrtava srebreničkog Genocida, iste godine 11. jula ukopane su 282 žrtve, dok je 20. septembra, ukopano još 107 žrtava.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.504 posmrtnih ostataka žrtava.