U toku seminara izloženo je pet različitih referata. Predavači su bili: Mustafa-ef. Spahić, Aljo-ef. Cikotić, Muhamed-ef. Jusić, dr. Ferid-ef. Dautović i hafiz dr. Mevludin Dizdarević

U organizaciji Udruženja Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu 9. novembra ove godine u Tuzli je održan seminar pod nazivom Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam.

Seminar je organiziran za imame s područja Muftijstva tuzlanskog. Uz njih i glavne imame, seminaru su prisustvovali i Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, i Mensur-ef. Pašalić, predsjednik Glavnog odbora Udruženja Ilmijje.

U toku seminara izloženo je pet različitih referata. Predavači su bili: Mustafa-ef. Spahić, Aljo-ef. Cikotić, Muhamed-ef. Jusić, dr. Ferid-ef. Dautović i hafiz dr. Mevludin Dizdarević.

Na početku rada uvodne informacije o ovome projektu dao je Mensur-ef. Pašalić, predsjednik Glavnog odbora Udruženja Ilmijje. Naglasio je da je seminar nastavak Ilmijinih projekata Ummet danas i Bosna danas, i da se organizira pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića i uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Riječi dobrodošlice i čestitke za organiziranje današnjeg susreta uputio je i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Istakao je da je ovo dobra prilika da se teorijski dodatno upoznamo s ovim fenomenom. Zahvalivši se imamima na njihovoj postojanosti u čuvanju islama i institucionalnosti Islamske zajednice u BiH pozvao ih je i na čuvanje naše islamske bosanskohercegovačke tradicije. Podsjetio je da to nije lahko, ali da je tokom povijesti bilo i drugih velikih izazova kojima smo se, uz Allahovu pomoć, uspijevali adekvatno oduprijeti.