Zajedničko učenje Kur'ana jedna je od odlika ramazani-šerifa. Jedan od lijepih ukrasa naših ramazana su hafiske mukabele koje se već godinama uče u nekoliko medžlisa na području Muftiluka tuzlanskog.

Tuzla

I ove godine na području Medžlisa IZ Tuzla uče se tri hafiske mukabele, i to u Džamiji Kralj Abdullah, Čaršijskoj džamiji i Bijeloj džamiji u Slavinovićima.

U tuzlanskoj Džamiji Kralj Abdullah poslije podne-namaza mukabelu uče hafizi Mirnes Spahić, Abdullah Kapo, Edin Peštalić, Ahmed Rahmanović, Amir Hodžić, Muamer Kadrić, Ismail Fazlović, Abdulah Okanović, Bilal Hamidović i Harun Omerović.

Hafiska mukabla se tradicionalno uči i u Čaršijskoj džamiji poslije ikindija-namaza. Ove godine u Čaršijskoj džamiji mukabelu uče hafizi Merim Đulović, Saudin Gobeljić, Nedžad Vehabović, Edin Smajić i Maid Razić.

U Bijeloj džamiji u Slavinovićima uči se hafiska mukabela za žene. Mukabelu poslije podne-namaza uče hafize Amena Jusufović, Elmedina Avdibašić, Lejla Begunić, Berina Kučković, Emina Momković i Zulejha Omerbašić.

Brčko

U Bijeloj džamiji u Brčkom hafiska mukabela se uči od 2009. godine. Ta praksa ni ove godine nije prekinuta, a mukabelu poslije podne-namaza uče hafizi Samir Hodžić, Ismail Čehić, Abdulah Mrkonjić i Dženan Čokić.

Gračanica 

Medžlis Islamske zajednice Gračanica i ove godine je organizirao učenje hafiske mukabele u Ahmet-pašinoj/Bijeloj džamiji u Gračanici. Hafisku mukabelu svakog dana nakon podne-namaza uče hafizi Alen Kehić, Zaim Šiljić, Belmin Džananović, Tarik Salihbašić i Mustafa Mujkić.

Živinice

Ove godine hafisku mukabelu, desetu po redu, uče hafizi Bajro Delić, Sulejman Mahmutović, Mersad Nuhanović, Edis Mujagić i Haris Tabaković.
Mukabela se uči poslije ikindija-namaza u džamiji Islamskog centra u Živinicama.