U Sarajevu je 17. novembra ove godine održan simpozij o obrazovanju kadrova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u okviru kojeg su, kroz tri odvojene sesije, izlagači govorili o različitim izazovima i perspektivama na tom polju.

Organizator simpozija je Rijaset Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Uredom savjetnika za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske.

Otvarajući simpozij reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je, između ostalog, rekao da novo stoljeće i nepredvidive okolnosti pred našu zajednicu stavljaju potrebu stalnog angažmana. „U oblasti obrazovanja to zahtijeva smjele, inovativne i dinamične pregaoce“ naglasio je reisu-l-ulema, te je učesnicima poželio uspješan rad.

U ime suorganizatora simpozija obratio se i Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u BIH.

Simpoziju su prisustvovali muftije, članovi Rijaseta, dekani i prodekani islamskih fakulteta, direktori medresa i pomoćnici direktora za nastavu.

U radu simpozija, s područja Muftijstva tuzlanskog, učešće su uzeli: Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije, Ahmed-ef. Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli i dr. Mensur-ef. Husić, pomoćnik direktora.

reiz simpozij 161