Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić izjavio je za Preporod.info da se na prostoru ovog medžlisa ramazanske aktivnosti izvršavaju u vanrednim okolnostima i po preporukama reisu-l-uleme i Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH.

– Ma koliko to bilo teško,  želimo istaći da smo ponosni na našu Islamsku zajednicu i našeg reisu-l-ulemu, koji u ovim teškim vremenima uzrokovanim pandemijom pokazuju veliku odgovornost i brigu o zdravlju naših građana – džematlija – dodao je ef. Peštalić.

On je podsjetio da su srebrenički imami, kao i ranije, uvijek na raspolaganju svojim džematlijama, 24 sata dnevno.

– Radimo na aktivnostima pomoći našim džematlijama koliko je to u našoj moći. Uspjeli smo preko raznih udruženja i dobrih ljudi obezbjediti dosta opreme za zaštitu, kao što su maske, rukavice i higijenska sredstva. Obišli smo ih i podijelili im tu opremu. Uz to, čim je krenuo ramazan, u džematu Srebrenica i još nekim džematima pokrenuli smo akciju donošenja iftara na kućnu adresu starijim džematlijama koji sami žive – kazao je glavni imam Srebrenice.

Dodao je i da je, u saradnji s Rijasetom Islamske zajednice, ove godine zasađeno i deset dunuma krompira, čiji će prinos biti podijeljen onima koji budu u potrebi.

– Svih naših šest džemata funkcionira hvala Bogu neometano, najviše zahvaljujući Fondu za pomoć povratničkim džematima Rijaseta Islamske zajednice BiH. Nadamo se i molimo dragog Boga da ćemo se ubrzo u cijeloj našoj državi, a tako i u Srebrenici, vratiti normalnim uslovima za život, a time i redovnim vjerskim aktivnostima – kazao je ef. Peštalić.

(Preporod.info)