“Pouzdavši se u Boga zadubio sam se u misli, te se u taj čas dosjetih, da skupim rječnik na bosanskom jeziku.“ Ovim riječima je Muhamed Hevai Uskufi počeo pisati bosansko-turski rječnik, djelo originalno poznato kao Makbul-i-Arif. Ovaj rječnik iz 1631. godine smatra se prvim južnoslavenskim rječnikom na štokavskom dijalektu.

– Muhamed Hevai Uskufi je rođen u tuzlanskom naselju Dobrnji, a posljednih decenija sve je veća zainteresiranost za njegovu ličnost i djelo – kaže imam džemata Dobrnja Ibrahim-ef. Softić.

Uz odobrenje u to vrijeme muftije tuzlanskog Husein-ef. Kavazovića i tadašnjeg glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Tuzla dr. Amir-ef. Karića, Džematski odbor opredijelilo se da novoizgrađeni centar pored džemije u Dobrnji ponese ime našeg velikana Uskufije.

U okviru dvodnevne manifestacije “Uskufijina Molitva” 11. maja 2010. godine, otvoren je Kulturni centar “Muhamed Hevai Uskufi”. U ovom centru, na oko 160 m2, smjestili su se učionica za edukaciju (mektebska nastava, kursevi…), biblioteka “Muhamed Hevai Uskufi”, kiraethana – čitaonica za tribine i razna druženja, kuhinja i drugi prateći sadržaji, a oko Centra je veliko uređeno dvorište.

– U učionici KC “Muhamed Hevai Uskufi”¨ redovno se održava mektebska nastava i kursevi za odrasle džematlije, a služi po potrebi i kao dodatna učionica Područne osnovne škole u Dobrnji. Osnovni fond knjiga biblioteke “Muhamed Hevai Uskufi” čini fond džamijske biblioteke, a postepeno se dopunjavala raznim donacijama i trenutno ima oko 3500 naslova. Biblioteka je otvorenog tipa, a učenici uz ostale naslove posebno tragaju za školskim lektirama. Ostali zainteresovani za čitanje pronalaze razne naslove iz islamistike, historije i raznih drugih oblasti. Kiraethana Centra pruža mogućnosti za organiziranje raznih sadržaja, od promocije knjiga, tribina i raznih druženja – kaže Ibrahim-ef. Softić, ističući da posebnu zaslugu u izgradnji Centra imaju članovi Džematskog odbora Dobrnja koji su imali i ulogu Građevinskog odbora.

MIZ Tuzla i Džematski odbor džemata Dobrnja svake godine u ovom centru obilježe Dan maternjeg jezika sadržajima koji su u uglavnom namijenjeni djeci.

– Uz posjetu spomen – obilježju “Muhamed Hevai Uskufi”, u starom dijelu naselja, učenici osnovnih škola često posjete i ovaj centar. Jedna takva ekskurzija bila je i posjeta djece iz Edukativnog centra u Novoj Kasabi, kojima je uskraćeno pravo na obrazovanje u školama na maternjem bosanskom jeziku. Oni su povodm Dana maternjeg jezika 21. februara 2018. godine, a na poziv MIZ Tuzla i Džematskog odbora Dobrnja sa svojim nastavnicima i članovima Savjeta roditelja, posjetili Centar i u mjestu u kojem je rođen Muhamed Hevai Uskufi, pisac prvog bosansko-turskog riječnika iz 1631. godine, upoznali se sa baštinom maternjeg jezika i gradom Tuzla – kaže Softić.

Prateći sadržaji KC “Muhamed Hevai Uskufi”, u kojima se nalazi sto za stoni tenis i nogomet, kao i blizina sportskih terena u naselju Dobrnja, čine boravak raznovrsnim i ugodnim, posebno za djecu i mlade.

Ovi sadržaji i aktivnosti Centra, kako ističe imam džemata Dobrnja Ibrahim-ef. Softić, doprinose jačanju morala, vjere, svijesti o maternjem jeziku, te doprinose razvoju kulture i obrazovanja, kako džematlija Dobrnje i stanovnika Tuzle, tako i šire okoline.

(Amina Đulović/Preporod.info)