Tokom ovoga susreta, muftija je upoznao Chuplygina s poteškoćama s kojima se susreću povratnici u manjem bosanskohercegovačkom entiteu, kao i s teškim materijalnim prilikama u kojima žive

U četvrtak 24. oktobra 2013. godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović primio je  delegaciju OSCE-a u BiH, koju su činili g. Alexsander Chuplygin, viši predstavnik šefa OSCE-a u BiH, i njegov politički savjetnik Masanobu Yonemitsu.

Chuplygin je iskoristio priliku da muftiji Fazloviću čestita stupanje na novu dužnost i da mu poželi uspjeh u radu.

Tokom ovoga susreta, muftija je upoznao Chuplygina s poteškoćama s kojima se susreću povratnici u manjem bosanskohercegovačkom entiteu, kao i s teškim materijalnim prilikama u kojima žive. Muftija je naročito istakao primjere ugrožavanja sigurnosti povratnika, kao i diskriminiranja Bošnjaka pri zapošljavanju u javnom sektoru u tome dijelu Bosne i Hercegovine.

Muftija je naveo i naglašenu diskriminaciju djece u obrazovnom sistemu RS-a, ističući primjer u osnovnoj školi u Konjević Polju, u kojoj se Bošnjacima onemogućava ostvarivanje prava na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih nastavnih predmeta.

Chuplygin je u razgovorima izrazio spremnost da pomogne povratnicima u RS i svim građanima BiH, u skladu sa svojim kompetencijama i mogućnostima. Istakao je da je bio u Konjević Polju i da poznaje prilike u kojima žive povratnici u tome dijelu Bosne i Hercegovine, te da će učiniti napor da se nađu rješenja za probleme koji opterećuju roditelje učenika u Konjević Polju.

Chuplygin je govorio i o potrebi unapređenja saradnje među vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, istakavši da odnosi među vjerskim autoritetima mogu bitno utjecati na ukupne odnose u Bosni i Hercegovini.

Muftija Fazlović je istakao da svi treba da budu  ponosni na načelo bosanskog komšiluka, koje se stoljećima baštini u Bosni i Hercegovini, što je svjetlo koje se ne smije ugasiti.

{gallery}251013{/gallery}