U prepunoj džamiji Tušanj-Slatina, 01. oktobra, obilježena je prva godišnjica rada ovog džemata i kulturno-obrazovnog centra, svečanošću koja je okupila veliki broj džematlija, ljubitelja lijepe riječi i korisnog predavanja.

Na samom početku sve prisutne je poselamio imam džamije Tušanj-Slatina, hafiz Saudin-ef. Gobeljić, istakavši da u prvoj godini rada u ovom džematu učinjeno onoliko koliko je trebalo da se učini, te pohvalivši zalaganje džematlija koji daju veliki doprinos u radu džemata, ali i rad Asocijacije žena MIZ Tuzla, čije aktivnosti se realizuju u Centru. Večerašnja svečanost početak je projekta za mlade, koji će se realizovati u narednom periodu na način da će svakog prvog četvrtka u mjesecu biti uprilčeno druženje sa predavanjem.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, hafiz Ahmed-ef. Huskanović je izrazio riječi dobrodošlice uvaženom gostu te u svom obraćanju istakao važnost insipirativnih predavanja posebno za mlađu populaciju. 

Hafiz Sulejman-ef. Bugari se na dopadljiv način obratio okupljenim vjernicima i vjernicama govoreći o karakteristikama i osobenostima koje posjeduje svako od nas, posebno se osvrćući na emotivnu inteligenciju koju često zanemarujemo, a koja je važna komponenta u životu svakog od nas.

„Trebamo se probuditi, a poseban način buđenja je da naše ponašanje bude najbolje. Ono što najviše utiču na našu duhovnu uspavanost je površan pristup koji imamo prema životu kao i vjeri i znanju. Srce u tom spavanju nema svoju hranu i zato tonemo u san iz kojeg se valja probuditi.“ – dodao je hfz. Bugari.

U svom izlaganju, hafiz Bugari je ukazao na propuste koji se čine i zbog kojih su ljudi uljuljkani u svakodnevne obaveze, a udaljeni od onih stvarnih vrijednosti koje su važne za zajednicu i za pojedinca.

Članovi hora Gazi Turali-beg su svojim izvedbama ilahija na poseban način upotpunili i uljepšali večerašnji program.

(miztuzla.com)