Ramazanske dane u Tuzli i ove godine krasile su tri hafiske mukabele koje su se učile u Džamiji “Kralj Abdullah”, Čaršijskoj i Bijeloj džamiji.

Posljednjoj ovoramazanskoj mukabeli u najvećoj tuzlanskoj džamiji prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Muftija se ovim svečanim povodom obratio prigodnom besjedom.

– Hvala Bogu da vas ima u ovolikom broju koji ste svjedočili jednom od ramazanskih ibadeta, mukabeli. To je čin koji ima jedno posebno mjesto u našem narodu, u našoj zemlji i Islamskoj zajednici. Tome doprinosite vi koji se okupljate i pratite učenje Kur'ani-kerima, džuž po džuz i dođemo do tog lijepog završetka, do svečanog čina ovih naših mukabela. Hafiska mukabela u ovoj džamija je naša posbena afirmacija i naš ponos, kazao je Muftija.

Muftija Fazlović je iskazao zahvalnost hafizima na ovoj mukabeli koju predvodi hafiz Mirnes-ef. Spahić, ali i svim drugim hafizima koji uče hafisku mukabelu i u ovom gradu i mnogim drugim gradovima, kao i imamima i učačima koji su bdjeli u ovom ibadetu i u svim našim džamijama učili mukabele, ističući važnost ibadeta mukabele koji je posebanm, lijep, častan ali i težak ibadet.

Kao znak zahvalnosti za doprinos na polju učenja Kur'ana hafizu Mirnesu Spahiću danas je uručen poseban poklon, odlazak na umru. Hafiz Spahić vodi mukabelu u Tuzli od 1996. godine. Ideju da se hafizu pokloni odlazak na umru pokrenuo je Medžlis IZ Tuzla, a  ubrzo su hafizovi učenici i drugi hafizi ovu lijepu ideju s lahkoćom okončali, prikupivši potrebna sredstva za nju. Danas mu je u Džamiji “Kralj Abdullah” ovaj dar i uručen.

Mukabeli u Čaršijskoj džamiji danas je prisustvovao glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Hafiz Huskanović je u svom obraćanju naglasio značaj ove mukabele koja ima najdužu tradiciju hafiskih mukabeli u Tuzli. Zahvalio se svim džematlijama koje dolaze i prate mukabele te na taj način održavaju ovu važnu tradiciiju u Tuzli, kao i hafizima koji su učili mukabelu.

U Bijeloj džamiji u Slavinovićima je učena hafiska mukabela za žene. Svakog dana ramazana nakon proučenog džuza kazivan je komentar tog džuza ili nekog od ajeta iz istog. Svakodnevno su ovoj hafiskoj mukabeli prisustvovale džematlijke Bijele džamije, ali i okolnih tuzlanskih džemata.

Džematlijkama se danas obratila profesorica fikha u Behram-begovoj medresi Azra Fazlović, kao i voditeljica ovogodišnje mukabele kurra hafiza Zubejda Gobeljić.

Hafiska mukabela koja se učila u Bijeloj džamiji jedina je hafiska mukabela na području Muftijstva tuzalnskog koju su učile hafize, što je čini dodatno posebnom.

Tradicija hafiskih mukabela u Tuzli datira iz perioda prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Poslije Agresije, 1997. godine tradicija ovih mukabela je obnovljena i datira do danas.