Novosagrađena džamija u tuzlanskom naselju Mramor svečano je otvorena u subotu, 1. oktobra 2016. godine.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme Edhem-ef. Čamdžić,pomoćnik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, imami Medžlisa Tuzla, mnogogobrojne džematlije i nekoliko hiljada gostiju.

Imam džemata Dobrnja mr. Ibrahim-ef. Softić u svome obraćanju je govorio o formiranju naselja Mramor i dugom periodu iznalaženja lokacije za džamiju.

Bašić Mujo, predsjednik građevinskog odbora za izgradnju džamije u Mramoru, kazao je kako je izgradnja džamije počela tačno prije tri godine i da je nakon prve faze džamija radno otvorena 2014. godine. Ukupna vrijednost izvedenih radova na džamiji je oko 225 000,00 KM, a najveći donator je HO Human appeal.

Hfz. Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, čestitao je džematlijama Mramora postignuti uspjeh, istakavši kako će ova džamija oplemeniti životni prostor mještana Mramora.

Dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, je prisutnima čestitao Novu hidžretsku godinu, te ukazao na pregnuća koja vjernici trebaju činiti, poput onih koji su učinili ashabi čineći hidžru.

Izaslanik reisu-l-uleme Edhem-ef. Čamdžić u svome obraćanju je, između ostalog, govorio i o suživotu u vrijeme Poslanika a.s., a ključeve džamije predao je vakifu Osmančević Feridi koja je otvorila džamiju.

Prigodan program izveli su članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Uoči svečanog otvorenja upriličen je mevludski program, a vazu-nasihat kazivao je prof. Abdullah-ef. Kapo, odgajatelj u Behram-begovoj medresi.

U toku mevludskog programa prisutnima se obratili i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović i dr. Amir Karić, a najzaslužnijim vakifima i donatorima džamije uručene su vakufname i zahvalnice.

Poslije jacije namaza zikr u džamiji proučio je šejh nakšibendijske tekije ‘Ahmed Nurudin’  u Tuzli – h. Edib Kravić.