U utorak, 7. maja ove godine, prije podne-namaza proučena je tradicionalna muška dova u džamiji u Dobrnji, Medžlis IZ Tuzla. Dovi su prisustvovali tuzlanski imami i džematlije tuzlanskih i okolnih džemata.

U uvodnoj riječi imam džemata mr. Ibrahim-ef. Softić poselamio je džematlije i ukazao na stoljetnu tradiciju učenja dova u džematu Dobrnja, kao i na dvojicu velikana ovog džemata:  Muhameda Hevai Uskufija koji je rođen u Dobrnji i Šejh Hasan efendiju čije se turbe nalazi u ovom džematu.

Mevludski program su izveli članovi hora Gazi Turali-beg i prisutni imami. Predavanje džematlijama održao je izaslanik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Nedim-ef. Dervišević, imam Jalske džamije u Tuzli. Hafiz Dervišević govorio je o Danu džamija i odnosu vjernika prema džamiji i zajedničkom namazu u džamiji. Dovu na kraju programa proučio je mr. Ramiz-ef. Bajić, imam džamije u Tušnju.

U srijedu, 8. maja proučena je ženska dova u džamiji u Dobrnji. Dovi u srijedu prisustvovao je veći broj vjernica. U prvom dijelu programa mevlud su učile džematlijke, a u drugom dijelu program ilahija i recitala izvele su polaznice mekteba Dobrnja. Vazu-nasihat kazivala je Azra Fazlović, profesorica fikha u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Prof. Fazlović ukazala je na važnost obnove džamije Arnaudije u Banja Luci na jučerašnji Dan džamija, čijem otvorenju je lično prisustvovala. Također, prisutnim džematlijkama govorila je o putevima koji vjernice vode Milostivom Uzdržavatelju i dovama koje Milostivi prima. Dovi je prisutvovala i Amina Đulović, stručna saradnica Muftijstva tuzlanskog. Na kraju programa profesorica Fazlović je proučila dovu.

Dove u Dobrnji, muška i ženska, pripadaju ciklusu dova koje se svake godine održavaju prvog utorka po Rozi-Hidru za muškarce, a sutradan, tj. u srijedu za žene  najprije u Dobrnji, a kasnije, i u drugim džematima gdje se učenje ovih dova zadržala. Kako se ove dove održavaju utorkom, nazvane su “utorkovače“, a zbog njihovog održavanja u proljeće nazvane su i “kišne dove“. Otkako je ustanovljen 7. maj kao Dan džamija, dove u Dobrnji su i dio manifestacije u povodu Dana džamija Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.