JU Specijalna biblioteka “Behram-beg” u Tuzli je 17. oktobra 2018. godine organizirala čas o važnosti čitanja u školskom uzrastu. Času su prisustvovali učenici VI-1 i VI-2 razreda Javne ustanove Osnovne škole “Pazar” Tuzla. U uvodnom dijelu časa bilo je govora o radu same Biblioteke i budućim planovima. Jedna od najbolje primljenih namjera Biblioteke među školama jesu ove posjete Biblioteci, ali i posjete koje uposlenici Biblioteke imaju prema drugim institucijama (bibliotekama, fakultetima i raznim društvenim centrima).

Na času su učenici upoznati sa važnosti čitanja i pozicijom knjige u našem društvu. Cilj Biblioteke je da organiziranjem ovakvih časova jača svijest kod najmlađih o čitanju i tome koje su prednosti društva koje čita.

Na času, pored upoznavanja učenika sa čitanjem, ostvaren je pravi mali dijalog, gdje su se djeca nadovezilava na stihove onih pjesnika koje susreću u svojim čitankama, dok je jedan dio časa posvećen dječijoj kreaciji.

Čas su svojim radom podržale Meliha Bijedić, nastavnica Bosankog jezika i književnosti, Begajeta Hamzić, nastavnica Matematike i nastavnica Islamske vjeronauke Nedžmija Hadžić.  Čas je održao uposlenik Biblioteke Sead Husić.