U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu u subotu 9. maja 2015. godine obilježen je Dan logoraša Bosne i Hercegovine. U okviru ove manifestacije otvorena je Spomen-soba posvećena stradanju više od 600 ubijenih civilnih žrtava rata u Bratuncu tokom 1992. godine.

Prema riječima Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša BiH, u Spomen-sobi je postavljeno 105 fotografija,kao svjedočanstva o stradanjima logoraša širom BiH.

Ovo je druga spomen soba. Jednu ovakvu otvorili smo prošle godine u Brčkom, a time se šalje poruka da logori i zločini, počinjeni u njima, nikada ne smiju biti zaboravljeni. Radimo na sprječavanju zaborava zločina, na cijeloj teritoriji BiH. Nijedna institucija u našoj državi nema tačne podatke o broju logora i logoraša, a mi raspolažemo brojkama od 657 logora, u kojima je mučeno 200.000 logoraša, od kojih je 30.000 ubijeno, a 25.000 silovano, naglasio je Mešković.

Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Opštine Bratunac, kazao je da je logor u OŠ „Vuk Karadžić“ u ovom gradu otvoren  17. aprila 1992. godine po dolasku Arkanovih pljačkaša, koji su birali bogate ljude, od kojih su otimali zlato i novac, a zatim ih likvidirali.

Broj žrtava sa područja Bratunca se kreće između 600 i 700, jer se stalno javljaju nove porodice iz inostranstva, koje ranije nisu bile u prilici da nestalima proglase svoje najmilije, dodao je Ahmetović.

Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac je u svom obraćanju naglasio da duše ubijenih Bratunčana ne mogu da osjete da je zlo danas pobijeđeno, a svi ostali ne mogu da ostanu ravnodušni spram onoga što se nevinom čovjeku dogodilo prije 23 godine u ovoj podrinjskoj dolini.

Svaki normalan insan treba da se zgrozi nad činjenicom da se u ovome vremenu u Evropi, dogodio tako strašan zločin nad nevinim ljudskim bićem, a da je to zlo gledao ostatak čovječanstva i ništa nije poduzimao. Zato naše današnje okupljanje i otvaranje Spomen-sobe, koja će prerasti u muzej genocida, treba da posluži kao trajan biljeg koji će podsjećati na najteža vremena našeg opstanka na ovom području. On će nas podsjećati na najtragičnije trenutke ljudske historije, ali treba i da podsjeti i one koju ovu patnju nisu osjetili na svojoj koži i da je veličina ljudskog bića u saosjećanju sa drugim u nevolji, rekao je Hodžić.

Ceromoniji otvaranja Spomen-sobe su prisustvovali preživjeli logoraši iz Sanskog Mosta, Ključa, Mostara, Sarajeva, Zenice, Visokog, Kaknja, Brčkog, Tuzle, Janje i Zvornika. Također, prisustvovao je i mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS. On je u svom obraćanju pozvao sve Bošnjake da izgrađuju dobre međunacionalne odnose sa susjedima Srbima, ali da sve zločine i zločince, bez izuzetka, treba tražiti, otkrivati i kažnjavati.

Nećemo prestati tragati za zločincima sve dok je živ i posljednji Bošnjak, istakao je potpredsjednik Salkić.

Skupu je prisustvovao i Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog.

{gallery}1205150{/gallery}

(BMG)