Na Međunarodni aerodrom Sarajevu noćas je iz Medine sletio i posljednji avion s bosanskim hadžijama, koji se u domovinu vraćaju nakon obavljanja pete islamske dužnosti, hadža.

Ove godine naše hadžije su po prvi put nakon dugo vremena na hadž iz Sarajeva otputovale u ihramima.

Grupa po grupa je pristizala u Mekku, gdje su po dolasku obavili umru, zatim svi zajedno boravili na Arefatu. Nakon boravka na Muzdelifi i Mini, te bacanja kamenčića, hadžije su kompletirale sve hadžske obrede.

Nakon toga su, od 20. juna, sukcesivno pristizali u Medinu, gdje je svaka grupa boravila po pet dana, te se s medinskom aerodroma letovima kompanije Flyans vraćali u domovinu.

– Umorni smo, ali sretni i zadovoljni poslom. Možemo kazati, sada na kraju, da je zbilja ova organizacija hadža uspjela, te da smo poduzeli sve moguće mjere da hadžije budu zadovoljne i da imaju sve ono što je potrebno – kazao je rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad-ef. Hadžić.

Među hadžijama u ovoj grupi je i bračni par Hajlovac iz Kaknja koji živi u Njemačkoj. Kako su nam kazali, izuzetno su zadovoljni organizacijom hadža, te zahvalni rukovodsvu i vodičima.

– Ja im se zahvaljujem ovom prilikom. Bili su nam posvećeni i sve je funkcionisalo kako treba, zaista smo svugdje dobrodošli. Imali smi sve što nam je trebalo, zaista nemam riječi kojom bih iskazao zahvalnost – rekao nam je Muhamed Hajlovac kojeg su skupa sa suprugom Taibom na aerodromu dočekali članovi porodice.

Opća je ocjena rukovodstva Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH da je odluka da se prvo putuje u Mekku, a zatim u Medinu potpuno opravdana, te da je i to doprinijelo izuzetno uspješnoj organizaciji ovogodišnjeg hadža.