Medžlis Islamske zajednice Kalesija i ove godine organizuje manifestaciju “Poslanik u mom srcu” koja se održava povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.
Manifestacija će se održati od 17. novembra do 1. decembra, a u sklopu manifestacije, koja se održavati tri sedmice, organizovat će se razni kulturno-vjerski sadržaji.

Tribina “Volimo te, o Allahov Miljeniče” 

U petak 17. novembra, u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji održana je tribina “Volimo te, o Allahov Miljeniče” čime je zvanično otpočela ovogodišnja manifestacija “Poslanik u mom srcu”.

Prisutni vjernici i vjernice imali su priliku poslušati predavanje prof. dr. Šefika Kurdića na temu “Volimo te, o Allahov Miljeniče”. U sklopu vjerske svečanosti upriličena je i promocija knjiga prof. dr. Šefika Kurdića, i to: “Da'wa – Temelji islamskog misionarstva” i “Ovako je izgledao Allahov Poslanik, s.a.v.s.”.

Pored uvaženog predavača, prisutnima su se obratili i imam džemata Čaršijska džamija, Bilal ef. Husić, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver-ef. Alić. Imami Medžlisa IZ Kalesija su učenjem ilahija o Poslaniku, a.s., uljepšali lijepu atmosferu u Čaršijskoj džamiji. Na kraju svečanosti dodijeljene su zahvalnice prof. dr. Šefiku Kurdiću i džematu domaćinu ove svečanosti.

Večer Kur'ana u džematu Hrasno Gornje

U subotu, 18. novembra, u džematu Hrasno Gornje, održana je Večer Kur'ana u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu” 2017.

Kur'anske ajete su učili polaznici mektebske nastave, učesnici i pobjednici mektebskih takmičenja. Prisutne je poselamio Mirsad-ef. Sakić, imam džemata Hrasno Gornje. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver-ef. Alić, u svom kraćem kazivanju, između ostalog, istakao je važnost slijeđenja Kur'ana i sunneta, te usklađivanje njihovih životnih uputa sa našim životima, kao i naš emanet prenošenja dini-islama na najmlađe i našu obavezu njihovog odgoja u čistoj vjeri i moralu.

U programu su učestvovali Muhamed Hujdur, Lamija Šišić, Mehmedalija Bikić, Nahla Mujanović, Muaz Hodžić i Melina Šišić, polaznici mektebske nastave kalesijskih mekteba.

Prijevode ajeta čitao je akademski glumac Nermin Hodžić, a imami Medžlisa IZ-e Kalesija su učili ilahije o Muhammedu, a.s. Sead-ef. Ahmetović, imam džemata Jajići, održao je prigodno predavanje. Na kraju svečanosti učesnicima programa su dodijeljene zahvalnice.
Manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2017 se nastavlja 19. novembra (nedjelja), kada je na rasporedu Večer ilahija u džematu Kikači, između akšama i jacije.

Gost-predavač na sutrašnjoj svečanosti je Muharem-ef. Mešanović, imam džemata Prnjavor.