U subotu 13. oktobra 2018. godine, u prisustvu velikog broja džematlija sa područja Muftijstva tuzlanskog, svečano je otvoren kompleks vakufa i novosagrađena zgrada mekteba u džematu Koraj-Čaršija, MIZ Čelić.

Svečanosti je prisustvovao dr. Sead-ef. Seljubac, izaslanik Muftije tuzlanskog, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čelić Džemal-ef. Šadić, predsjednik IO ovog medžlisa Fahrudin Džafić, šejh Asim Čakal, načelnik Općine Čelić Sead Muminović, predstavnici općine Lopare, te brojni imami kao i gosti koji su došli da uveličaju ovu svečanost.

Vakifi kompleksa su hadžija Džemil Karamović i njegova supruga hadži-hanuma Seida.

Dobrodošlicu svim prisutnima poželio je Mersudin-ef.Nakičević,  imam u džematu Koraj-Čaršija.

“Otvaranje ovog mekteba i vakufskog kompleksa je velika čast za naš džemat. Jedan dječak od 6 godina prije 77 godina gledao je kako se ruši i gori posljednji mekteb u Koraju tzv. Begov han. I već tada se zarekao da će napraviti novi mekteb, ako mu Allah dž.š. podari života. Upravo danas mu se ta zakletva ispunila i taj dječak, sada već čovjek u poznim godinama, sa svojom hanumom Seidom nam predaje ključeve ovog kompleksa i mekteba. Allahu smo zahvalni što nam je sačuvao našeg vakifa hadži Džemila i njegovu hanumu”, kazao je Nakičević.

Džemal-ef. Šadić, glavni imam Medžlisa IZ-e Čelić, čestitao je vakifima na ovom hairli djelu, te je istakao brigu džemata Koraj-Čaršija koju imaju u očuvanju i unapređenju vakufske imovine. Novootvoreni kompleks sadrži vakufsku kuću, musafirhanu, tekiju, mekteb i voćnjak, a naša je obaveza da ih čuvamo i unapređujemo i da svaki od ovih objekata služi svojoj svrsi, istakao je glavni imam Šadić.

Dr. Sead-ef. Seljubac, izaslanik Muftije tuzlanskog, u svome govoru je istakao važnost svakog objekta u ovom vakufskom kompleksu, a naročito važnost i ulogu mekteba u našim životima, mekteba kao mjesta u kome se uče osnove naše vjere. 

Dr. Sead-ef. Seljubac je proglasio vakufski kompleks vlasništvom Islamske zajednice u BiH, a svoje pravo da ga otvori prepustio je hadži Džemilu i hadži-hanumi Seidi. Dovu je proučio šejh Asim Čakal.

Alija Halilović je u ime Džematskog odbora i MZ Koraj uručio zahvalnicu vakifima, a dr. Sead-ef. Seljubac je uručio vakufname h. Džemilu i h. Seidi Karamović.

“Zahvalan sam što me je Allah dž.š. uputio u pravo vrijeme na ovaj hajr i koji me evo već 25 godina upućuje šta dalje da se uradi u Koraju. Kada sam počeo ove hajr objekte graditi i moj kapital narodu davati, onda sam postao bogat. Tako sam se počeo i osjećati,” kazao je vakif Karamović.