Svečanim programima u medžlisima na području Muftijstva tuzlanskog obilježeno je nastupanje Nova 1439. hidžretske godine.

Brčko

U povodu nastupanja Nove 1439. hidžretske godine u srijedu 20. septembra 2017. godine u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko upriličena je tradicionalna svečana akademija.  Program simboličnog naziva “Hej Medino, dolazim ti” izveden je u brčanskom Domu kulture a izveli su ga: Hor Mošus, Mustafa Isaković, Šejma Mehić, Ahmed Karahasanović i Medina Zahirović.

U ime organzatora prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko mr. Mustafa-ef. Gobeljić, koji se osvrnuo na najznačajnije poruke Hidžre.

prijem penzbrcko 2017

U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Brčko u četvrtak 21. septembra 2017. godine u povodu nastupanja Nove hidžretske godine upriličen je prijem za penzionisane imame Medžlisa Islamske zajednice Brčko. Domaćini prijema bili su glavni imam Mustafa ef. Gobeljić i Hajrudin Omerović, predsjednik Medžlisa IZ-e Brčko. Prijemu su prisustvovali Bahrija-ef. Smajić, Dževad-ef. Numanović, Osman ef. Kavazović i Ismail-ef. Redžić. Na odjelu za pedijatriju Opće bolnice Brčko distrikta upriličena je podjela novogodišnjih poklon-paketića za pacijente ovog odjela.

Kalesija

U četvrtak, 21. septembra 2017. godine/1. muharrema 1439. h.g., u džematu Međaš, u renoviranoj džamiji održana je centralna vjerska svečanost povodom Nove hidžretske 1439. godine.

nhg kalesija 2017

Nova hidžretska godina je nastupila u srijedu sa akšamom, te su u većini džemata Medžlisa IZ Kalesija priređeni vjerski programi kojima se obilježila Nova hidžretska godina. Imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija su učenjem mevluda, ilahija i kasida, uljepšali vjersku svečanost u prelijepoj renoviranoj džamiji na Međašu. Na kraju svečanosti prisutnima se obratio i glavni imam Medžisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić.

Kladanj

Centralna mevludska svečanost u povodu nastale 1439. hidžretske godine obilježena je večeras poslije akšam namaza u džamiji u Noćajevićima. Na samom početku džematu se obratio imam džemata Ilham-ef. izrazivši zadovoljstvo što je organizacija  centralne svečanosti pripala džematu Noćajevići.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa, a prisutnima se vazom obratio Almedin-ef. Omerović, imam džemata Ravne, koji je u svojstvu vaiza imao zadatak da naše džematlije kroz vazi nasihat potstakne na razmišljanje o porukama hidžre. Dovu je proučio glavni imam Asim-ef. Esmić koji je prisutnima zaželio hairli novu godinu.

nhg kladanj 2017

U povodu Nove 1439. hidžretske godine predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Kladanj u mektebu Hadim Ali-pašine džamije organizirali su prijem za pripadnike drugih konfesija, katolike, pravoslavace, jevreje, a među gostima su bili i pripadnici Roma. Prijemu je prisustvovao i načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović.

Odžak

U četvrtak 20. septembra u povodu Nove hidžretske godine upriličen je svečani program u džamiji u Odžaku. Program su izvele članice hora Đulizara, imami ovog i susjednih medžlisa a gost predavač je bio direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić.

nhg odzak2017

Srebrenik

U srijedu 20.09.2017. godine nakon akšam-namaza prigodnim programom, uz učenje dova i ilahija, te predavanjima u skoro svim džamijama u Srebreniku na svečan način je obilježena Nova 1434. hidžretska godina. I najmlađi su osjetili ljepotu nove hidžretske godine primajući novogodišnje paketiće. U nekim od džemata upriličen je i vatromet.

 nhg srebrenik 2017

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik Refik-ef. Hodžić u vazu u džematu Špionica kazao je da je nova 1439. hidžretska godina u Srebreniku, svečano obilježena u mnogim džamijama, te najavio centralnu svečanost povodom hidžretske godine te hatma dove u džematu Špionica u subotu 23.09.2017. godine.

U svom obraćanju on je ukazao i na važnost poruke nove hidžretske godine ali i same Hidžre, preseljenja Poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu. On je ukazao na važnost individualne hidžre, da svako sebi kaže da treba da ostavi loše i da radi dobro, jer hidžra je ostaviti loše.

Odjel za ženski aktivizam pri Medžlisu islamske zajednice Srebrenik u okviru svojih aktivnosti realiziraju i aktivnosti obilježavanja značajnih datuma u islamskom kalendaru. U nizu tih programa u srijedu su u bosanskoj sobi Medžlisa organizovale prigodan program povodom Nove 1439. Hidžretske godine. Na početku prisutnim vjernicama prvo se obratila muallima Edina Mujkić, koordinator odjela za ženski aktivizam, ukazavši na značaj ovakvih datuma. 

Tuzla

Centralna džematska svečanost povodom Nove 1439. hidžretske godine za područje Medžlisa Tuzla održana je u srijedu, 20. septembra u džematu Solina. Na samom početku programa riječima dobrodošlice obratio se imam džemata Solina, Ibrahim-ef. Saletović, dok je prigodnu besjedu o značaju i porukama hidžre govorio glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović.

Sada već tradicionalno, za Novu hidžretsku godinu djeca koja pohađaju mektebsku nastavu budu obradovana novogodišnjim paketićima. Tako je bilo i ovom prilikom, kada su paketićima obradovani polaznici mekteba džemata Solina i Hidani. Svečanosti je uz glavnoga imama, hfz. Huskanovića, prisustvovao i nekadašnji glavni imam Medžlisa Tuzla dr. Amir Karić, kao i velik broj tuzlanskih imama, džematlija i gostiju.

nhg tuzla 2017 2

U okviru programa obilježavanja nastupanja Nove hidžretske 1439. godine glavni imam Medžlisa Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović, zajedno sa saradnicima posjetio je Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora i centar „Koraci nade“ u Tuzli. Ova dva centra rade sa osjetljivom populacijom djece na području Tuzle, pa se ovakvim aktivnostima poklanja i posebna pažnja od strane Medžlisa i njegovog rukovodstva. Prilikom posjete štićenicima pomenutih centara uručeni su prigodni poklon paketići.

Zvornik

Početak Nove hidžretske godine za području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik obilježen je u džamiji Vitinica. Prigodan program su izveli imami Medžlisa. Podsjećanju na hidžru i njen značaj prisustvovali su džematlije iz većine zvorničkih džemata, te džematski imami. Riječi dobrodošlice prisutnima je uputio džematski imam Islam-ef. Mehmedović, a čestitku u ime Medžlisa glavni imam Haris-ef. Mustajbašić.

nhg zvorik 2017

Gost predavač je bio profesor Behrambegove medrese u Tuzli Idriz-ef. Memić. On je u nadahnutom govoru ukazao na spremnost na žrtvu i ustrajnost muslimana iz vremena hidžre. Dovu je na kraju proučio Hasim-ef. Rizvić. Program je završen prigodnim vatrometom u haremu damije Vitinica – Han.

Prigodni programi održani su i u drugim medžlisima, a galeriju fotografija možete pogledati OVDJE