U Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića danas je održan forum “Rezolucija – Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.”.

Forumu su prisustvovali reisul-ulema Husein-ef. Kavazović i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

S obzirom na to da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović bio spriječen da prisustvuje forumu, njegovu poruku je prenijela njegova saradnica i savjetnica za vanjsku politiku Hoda Dedić.

U poruci je istaknuto da je Rezolucija podsjetnik na pravosnažne presude najviših sudova UN, koje moraju služiti kao upozorenje budućim generacijama.

Uvodno izlaganje je ovom prilikom održao dr. Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Nacijama.

– Značaj Rezolucije nije samo u sjećanju na ubijene, nego i u jačanju međunarodnog prava, učenju o genocidu i njegovom preveniranju u budućnosti. Ona nije stvar politike, niti debate, nego je poruka da se nešto takvo ne smije dešavati i da će biti sankcionisno – poručio je ovom prilikom dr. Lagumdžija.

Tokom izlaganja je predstavio korake koji su prethodili usvajanju rezolucije, osvrnuo se na faktore podrške i ometanja.

Forumom je moderirao Muhamed Jusić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice, publicista i bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Saudijskoj Arabiji.

Kao panelisti na forumu su nastupili dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog Centra Srebrenica – Potočari i Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Forum su organizovali Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Fondacija društva zajedničkih vrijednosti, Memorijalni Centar Srebrenica – Potočari i Udruženje „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“, pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića.