Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović u utorak, 17. januara 2023. godine, uručio je nagrade i priznanja najuspješnijim učesnicima takmičenja za učenike srednjih škola iz multimedijalnog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”. Muftija Fazlović je čestitao učenicima i njihovim mentorima, naglasivši da je učešće na ovom takmičenju istovremeno i doprinos promociji ovog vrijednog projekta.

„Naša kultura je osebujna. To je bošnjačka, bosanskohercegovačka, europska, univerzalna kultura. Islamska kultura je univerzalna kultura. Svim tim identifikacijama mi pripadamo i sve ih smirujemo u svom vlastitom identitetu. Sa stanovišta kulture mi smo izuzetno bogat narod. Moramo se kvalitetno brinuti o sebi a vi ste naša velika nada. Čuvajte svoju vjeru, etiku, moral“, poručio je učenicima muftija Fazlović. Naglasio je da projekat „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ ima za cilj osnivanje muzeja putem kojeg će se moći dobro sagledati kultura bosanskih muslimana, kultura Bošnjaka.

„Bit će to jedinstvena promocija naših vrijednosti u skladu sa najvišim standardima nauke i savremanom praksom. Ovo je projekat kojim se želimo predstaviti cijelom svijetu. Ima mnogo onih koji o nama malo znaju, a ima dosta i onih sa iskrivljenim znanjem. Ponosimo se svojim korijenima i svojom historijom. O sebi imamo šta kazati i važno je da mi govorimo o sebi. Veliki broj ljudi učestvuje u ovom projektu a i vi ste dio toga“, kazao je muftija Fazlović.

Osnovne informacije o takmičenju i uspjehu učenika s područja Muftiluka tuzlanskog predstavio je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić.

Prvo takmičenje za učenike srednjih škola iz multimedijalnog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, koje je organizirala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni u Hercegovini, na području Muftiluka tuzlanskog održano je 24. decembra 2022. godine. Takmičenje je održano u Tuzli, Kalesiji, Kladanju, Gračanici, Gradačcu i Brčkom. Nastavnici islamske vjeronauke su pripremali kandidate za ovo takmičenje a na području Muftiluka tuzlanskog učestvovalo je ukupno 101 učenik.

Nagradu studijsko putovanje u Istanbul osvojili su učenici i njihovi mentori: Azra Imamović (JU Mješovita srednja škola Živinice, mentorica Mediha Kadić), Aldina Mustafić (JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla, mentorica Ajla Keserović), Amna Hasić (JU Gimnazija „Ismet Mujezinović“, mentorica Alma Delić Mehidić), Fatima Nukić (JU Mješovita srednja hemijska škola Tuzla, mentorica Mihreta Okanović), Lejla Osmić (JU Mješovita srednja škola Gračanica, mentorica Mevlida Karić) i Fatima Huseinbašić (JU Mješovita srednja škola “Hasan Kikić” Gradačac, mentorica Emira Kavazović). Stipendije u iznosu od 500 KM osvojili su učenici: Ajla Kukuruz (JU Mješovita srednja škola “Hasan Kikić” Gradačac, mentorica Emira Kavazović), Hamza Berbić (JU Mješovita srednja škola “Musa Ćazim Ćatić“ Kladanj, mentorica Azra Mujabašić Esmić) i Halil Subašić (JU Gimnazija „Mustafa Novalić“ Gradačac, mentor Mirza Hasanbašić).

Učenici i i njihovi mentori, profesori islamske vjeronauke, zahvalili su se muftiji Fazloviću i Muftijstvu tuzlanskom na podršci te su iznijeli svoja zapažanja o ovom takmičenju i njegovom značaju.