U petak, 06.02.2015. godine u džamiji u Sepetarima, iza akšam-namaza, upriličena je svečanost povodom dodjele svjedodžbi o završenoj hatmi.

Pred nekoliko stotina vjernika sa područja Tuzle i okolnih mjesta organizirana je Večer Kur'ana na kojoj su učestvovali naši cijenjeni hafizi i imami. Učesnici programa bili su: hfz. Edin-ef. Peštalić, hfz. Abdullah-ef. Kapo, Haris-ef. Mustajbašić, Muhamed-ef. Okić i Sadif-ef. Mahmutović. Nekoliko ilahija proučili su dr Nedim Mujanović i Dilaver-ef. Dedić.

Ovoj manifestaciji prisustvovao je veliki broj imama i muderrisa tuzlanske Behram-begove medrese. Posebnu čast, svojim dolaskom, ukazali su nam Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski i hfz. Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Svjedodžbe o završenoj prvoj hatmi džematlijama su uručili muftija tuzlanski i glavni imam. Polaznici kursa sufare i Kur'ana kojima su, u ime džemata, uručene svjedodžbe i hedije su: Amira Durmić, Džemila Smajić, Fikreta Mujkić, Amela Bilalić Hajdarević, Alma Salihović, Amina Mujanović, Aldijana Jusufović, Raif Mujanović, Adnan Mujkanović, Selver Hadžić i Adnan Salihović.

Najmlađa među njima je polaznica mekteba Aldijana Jusufović koja ima deset godina, a najstarija je Amira Durmić, koja je u svojoj šesdeset osmoj godini života uspješno savladala arapsko pismo i proučila svoju prvu hatmu. U toku učenja sufare i hatme bili su podjeljeni u dvije grupe, sa ženskom grupom radila je muallima Nudžejma Hasanović, a sa muškom Esmir-ef. Hasanović, imam u džematu Sepetari.

U svome obraćanju hfz. Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam čestitao je dobitinicima priznanja na njihovom trudu i uspjehu, posebne čestitke uputio je imamu Esmir-ef. i njegovoj hanumi Nudžejmi. Poseban akcenat stavio je na važnost džemata i ustrajavanja u očuvanju našeg jedinstva.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, također je uputio čestitke dobitnicima svjedodžbi, njihovim učiteljima, kao i cijelom džematu i Medžlisu Tuzla, jer kako je naglasio da je primjetna ekspanzija vjere u Tuzli posljednjih godina, na našu veliku radost. Čestitke je uputio džematskom odboru na čelu sa vrijednim mutevelijom Akifom Bakićem za rezultate koje postiže ovaj džemat. Istakao je vrijednost djela za koje su dobili diplome, te apelirao na sve da što više uče Kur'an i ravnaju se po njemu. Na kraju programa dovu je proučio Ismet-ef. Avdibašić.

(miztuzla.com)