U Kongresnoj dvorani “Salim Šabić” u Zagrebu večeras je održana promocija Monografije “30 godina Zagrebačke medrese i Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića”, u okviru obilježavanja 30. godišnjice ove jedine odgojno-obrazovne institucije Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Promociji je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein-ef. Kavazović, dok su Monografiju predstavili muftija zagrebački akademik dr. Aziz-ef. Hasanović, njegov prethodnik muftija Šefko-ef. Omerbašić, dr. Remzija Hadžiefendić-Parić, Mustafa-ef. Bećirović, Murat Hadžismajlović i Mevludi-ef. Arslani.

Muftija Hasanović ovom prilikom je posebno naglasio da je 30 godina institucionalnog obrazovanja jedne male zajednice kao sto je islamska zajednica u Hrvatskoj veliki uspjeh.

DZUMA ZAGREB.00_43_17_08.Still015.jpg - Zagreb: Održana promocija monografije

Također, istakao je da je Monografija nastala da bi buduće generaciju imale pravu istinu o vremenu, ljudima i nastanku Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.

Jedan od promotora bio je i Mevludi-ef. Arslani, današnji direktor Islamske gimnazije, koji je ukazao na značaj objavljivanja Monografije, navodeći da se na njenoj pripremi intenzivno radilo godinu dana, te da sadrži mnogobrojne članke, od nastanka ove škole pa sve do danas.

Promociji je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, veliki broj zvanica, gostiju i prijatelja škole.

Odluka o osnivanju srednje škole, odnosno medrese, donesena je 1992. godine, da bi škola s radom počela 1993. godine pod nazivom Medresa dr. Ahmed Smajlović, zbog njegovog velikog doprinosa u izgradnji Islamskog centra u Zagrebu.

Godine 2007. Zagrebačka medresa transformirala se u opću Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića, u kojoj se pored općih gimnazijskih predmeta, kao izborni (obvezni) izučavaju i Arapski jezik (dva časa sedmično), Islamska kultura i civilizacija (jedan čas sedmično), Kur'an i kur'anske znanosti (jedan čas sedmično) i Islamski vjeronauk (jedan čas sedmično).

Od 2000. godine škola je u sistemu obrazovanja Republike Hrvatske, a od februara 2005. godine finansira se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske

Monografija “30 godina Zagrebačke medrese i Islamske gimnazije dr.Ahmeda Smajlovića“ predstavlja vrijedno i kapitalno djelo koje ostaje u emanet generacijama koje dolaze.