Prvi dan Ramazanskog bajrama u srijedu 13. maja 2021. god. muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović proveo je u Podrinju s majkama šehida, imamima medžlisa, političkim predstavnicima Bošnjaka i članovima udruženja u Srebrenici, Bratuncu i Vlasenici.

S namjerom da se radost ovih mubarek dana u što većoj mjeri podijeli s majkama Srebrenice i Podrinja, u jutarnjim satima je upriličen bajramski susret s predstavnicama udruženja i članicama Savjetodavne radne grupe Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Munirom Subašić, Šuhrom Sinanović, Fazilom Efendić i Šehidom Abdurahmanović.

Nakon podne-namaza na musalli u Memorijalnom centru u Potočarima, Muftija je posjetio majke šehida Mejru Đogaz i Ibrimu Garaljević. U pratnji muftije Fazlovića bili su glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir-ef. Peštalić i predsjednik medžlisa i imam u Potočarima Faruk-ef. Hasanović.

Isti dan, muftija Fazlović je bio gost specijalnog bajramskog programa Radija BIR, koji je realizovan iz Srebrenice, te je tom prilikom kazao:

“Zadivljuje svaka riječ i gesta naših majki. Teško je ljudskim mjerilima objasniti otkuda im tolika fizička snaga, a kada govorimo o njihovom duhu i kulturi, to su lekcije za sve ljude svijeta. Uvjeren sam da će, pored onoga što mi danas znamo o njima, o majkama Srebrenice nastati brojna literatura. Majke Srebrenice su otkrilile nove dimenzije koje majka može imati. Njihova borba je dostojanstvena. Nikada od njih nisam čuo riječ osveta. Molim Dragog Boga da one ispune svoje ciljeve i da pomognu današnjoj civilizaciji da iskorači. Nadam se da ćemo zajedno s njima doći do svakog tračka istine i da će se pravda ostvariti.”