U nedjelju, 19. juna 2022. godine, u džematu Brezovača, Medžlis Islamske zajednice Banovići, otvorena je novosagrađena džamija. Sredstava za izgradnju džamije osigurana su preko Qatar Charity fondacije, džematlija džemata Brezivača i vakifa iz drugih mjesta.

Izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića na ovoj svečanosti bio je dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog. Svečanosti su prisustvovali glavni imam i predsjednik MIZ Banovići Sead-ef. Mrahorović i Muharem Rahmanović, imami, predstavnici općinskih vlasti, članovi džematskog i građevinskog odbora te brojne džematlije.

Dr. Husić je prisutnima prenio selame Reisu-l-uleme i Muftije tuzlanskog. Posebne selame prenio je vrijednim džematlijama džemata Brezovača koji su dobili novu džamiju, priliku za duhovno jačanje. U svom izlaganju istakao je ulogu koju je džmija imala u očuvanju duhovnog i kulturnog identuteta Bošnjaka u periodu kada su im bili uzrpirani naconalni i kulturni identiteti, odnosno kada su bili svedeni na vjersku skupinu. Džamje su bile unverziteti u kojima se učilo o vjeri, ali i o svemu drugome o čemu su Bošnjaci nisu imali priliku da uče u obrzovnom sistemu.  Jedan od simbola toga vremena je stara džamija u Brezovači koja je sagrađena davne 1891. godine. Ova džamija kazuje o sudbini Bošnjaka u posljednjih 130 godina. Dr. Husić je posebno istakao važnost održavanja džamija, kako formalno tako i suštinski. Suštinsko održavanje džamija znači njihovo redovno posjećivanje, napajanje vlastitih srca u njima i to na način kako su to činili plemeniti ashabi. U vremenu velikih izazova musliman treba da vezuje svoje srce za džamiju, da čuva svoje mjesto u džamijskom safu, da brine o svom moralu i moralu vlastitog potomstva. Imetak i trud koji muslimani ulože u izgradnju i održavanje džamija naći će kod Allaha, dž.š.

Glavni imam Sead-ef. Mrahorović je u svom obraćanju čestitao džematlijama džemata Brezovača, zahvalio se donatorima i istakao važnost izgradnje džemije koja može biti kako materijalna tako i duhovna, a njeni graditelji, odnosno oni koje vode računa i brinu o džamijama u oba slučaja, da li to činili materijalno ili duhovno, ubrajaju se među najbolje robove Uzvišenog Boga i Njemu najomiljenija i najdraža stvorenja.

Džemat Brezovača se nalazi na regionalnom putu Banovići-Zavidovići. Imam džemata Brezovača Omer-ef. Ibrić kazao je da je džemat Brezovača nastao davne 1890. godine kada je izgrađena i stara džamija, te da je želja svih džematlija bila da se izgradi džamija koja će danas svojim kapacitetima zadovoljiti potrebe džematlija.

„Mještani džemata Brezovača su ponosni što imaju novu džamiju kao i staru ,koja će biti njihov duhovni centar i rasadnik ljepote islama i islamskih vrijednosti“, istakao je Omer-ef. Ibrić.

Ovom prigodom prisutnima se obratio načelnik Općine Banovići Bego Gutić koji je čestitao džematu Brezovača na novoizgrađenoj džamiji.

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju ove džamije Mujarić Mustafa je upoznao vjernike o aktivnostima vođenim oko izgradnje nove džamije.

Novoizgrađenu džamiju su otvorili Alem Kudumović, sin rahmetli Bahrije Kudumovića koji je bio jedan od najvećih vakifa u ovom džemata, imam džemata Omer ef. Ibrić i predsjednik Džematskog odbora Suljaga Kudumović u ime fondacije Qatar charity.

Otvorenju ove džamije prisustvovalo je veliki broj vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.