Biblioteka ”Behram-beg” je 10. 6. 2024. godine u Ljetnoj bašti upriličila uručenje nagrada i priznanja sa VII literarnog konkursa, koji Biblioteka raspisuje svake godine povodom 23. aprila – Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Ovogodišnja tema je bila Na tragu sna, a žiri je ove godine imao jako težak posao budući da su prispjeli odlični radovi iz cijele Bosne i Hercegovine.

Na početku manifestacije prisutnima se obratio direktor Biblioteke Admir Muratović, koji je istakao važnost ovog konkursa i njegovu ulogu u kalendaru ovakvih i sličnih događaja.

Prvu nagradu ove godine osvojila je Senada Užičanin iz Tuzle, a nagradu i priznanje prvonagrađenoj uručio je hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamke zajednice Tuzla.

Drugonagrađena na ovogodišnjem konkursu je Lamija Redžepagić, a nagradu i priznanje drugonagrađenoj uručio je Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja. Nagradu u ime Lamije je preuzela Žana Rašlić, jer autorica trenutno iz opravdanih razloga nije mogla prisustvovati ovogodišnjoj dodjeli nagrada i priznanja.

Treću nagradu osvojio je Sead Mahmutović iz Živinica, a trećenagrađenom nagradu i priznanje uručio je Omer Zulić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona.

Ovogodišnji konkurs, kao i prethodni, ispunio je određene ciljeve; između ostaloga podsjetio je na važnost čitanja i pisanja.