Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, 7. maja, obilježava Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u našoj zemlji.

Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježeva rušenja Ferhadije u Banjoj Luci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Ovaj datum je i sjećanje na tragično stradanje rahmetli Murata Badića koji je na ubijen 7. maja 2001. godine u Banjoj Luci na dan polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Ferhadije.

Tada je oko 4.000 srpskih nacionalista kamenovalo i tuklo oko 300 Bošnjaka koji su prisustvovali svečnosti povodom postavljanja kamen-temeljca za obnovu Ferhadije. Mnogo Bošnjaka je primljeno u banjalučku bolnicu, a Cazinjanin Murat Badić je podlegao od zadobijenih povreda.

Program svečanog otvorenja obnovljene Ferhadije održan je također 7. maja 2016. godine, čime se ističe i simbolizira bolji i novi početak.

U povodu 30 godina od rušenja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, Muftijstvo banjalučko, u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka i Medresom “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”, danas će u Banjoj Luci biti održana akademiju pod nazivom “Sjećanje na rušenje Ferhadije i ostalih banjalučkih džamija”.

Akademija će početi u 12.00 sati otvaranjem izložbe o banjalučkim džamijama, gdje će biti prikazan izgled džamija kroz historiju i danas.

Programom je planirano obraćanje glavnog imama Medžlisa Banja Luka hfz. Muamer-ef. Okanovića i izvođenje prigodnog programa, kojeg će za ovu priliku pripremiti imami Medžlisa Banja Luka i učenici Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”.

Uvodni referat o temi “Zašto su ih rušili?” održat će banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović, nakon čega je planirano obraćanje predstavnika Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pred podne-namaz planirano je učenje Jasini-šerifa i hatma dove šehidima i rahmetli Muratu Badiću.

Medijski pokrovitelj akademije je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.