Ove godine se navršava 20 godina od prvog organizovanog povratka u BiH. U augustu 1996. god., stanovnici Mahale (Medžlis Islamske zajednice Kalesija) vratili su se svojim porušenim kućama.

Mještani Mahale, Jusića i Dugog Dijela (Zvornik), kao i stanovnici mjesta Svjetliča (Doboj) bili su pioniri organiziranog povratka u BiH.

Tim povodom, u Mahali je od 14. do 21. augusta održana manifestacija „Dani povratka“. U petak, 19. augusta, održana je svečana akademija koja je počela učenjem Jasina šehidima u džamiji u Mahali. Nakon akšam namaza, program je nastavljen na sportskom poligonu na kojem je prikazan dokumentarni film „Povratak“, te video-prilozi o Mahali i Jusićima iz 1996. god. autora Saliha Brkića. U toku programa, Kur'an su učili hafizi Bajro Delić, Edin Dedić i Omer Zulić, ilahije je izvodio hor „Nuru Ayni“ Kalesija, a recitale Nermin Hodžić.

Svečanosti obilježavanja 20 godina od prvog organizovanog povratka u BiH prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH Edin Ramić, zatim načelnik (po ovlaštenju) Općine Kalesija Ismet Mešić, glavni kalesijski imam Enver-ef. Alić, glavni imami i imami drugih medžlisa i gosti.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju kazao da ništa, nakon odbrane od Agresije na Bosnu i Hercegovinu, nije tako učvrstilo temelje naše domovine kao povratak.

– Vaš put povratka je bio težak. Na njemu vas ni tenkovi nisu mogli zaustaviti, jer je vaš povratak prirodan tok života. Sjećamo se kako je odjekivala ta poruka o vašem povratku u Mahalu. Nema nikoga u Bosni i Hercegovini ko nije zapamtio da se hrabri, veliki Bošnjaci, i muško i žensko, i staro i mlado, bore da se vrate svome domu. Zato što vole svoj dom. Voliti svoj dom znači voliti svoju domovinu. A isto tako voliti svoju domovinu znači voliti svoj dom. Zato su čvrsti temelji Bosne i Hercegovine, istakao je muftija Fazlović.

O uspostavi i razvoju džemata govorio je imam Nevres-ef. Fatić koji je istakao kako povratak nije bio nimalo lahak. Tih augostovskih dana 1996. godine prilikom povratka, od povreda zadobijenih od onih koji su pokušali silom spriječiti povratak, jedan mještanin Mahale Muradf Alić preselio je na ahiret, podsjetio je Fatić. Sedam godina nakon prvog povratka u Mahali je priređena svečanost na kojoj je otvorena džamija u ovom mjestu.

Cilj manifestacije „Dani povratka“ je prisjećanje na teške dane mjeseca augusta 1996. godine te poruka da Bošnjaci koji su se vratili svojim kućama, namjeravaju tu ostati jer druge domovine nemaju. Njihovi očevi, djedovi, pradjedovi su tu živjeli i kad je bilo teško neki od njih su dali i svoje živote da bi sačuvali svoj toprak.

Riječi podrške mještanima Mahale uputili su načelnik (po ovlaštenju) Općine Kalesija Ismet Mešić i glavni kalesijski imam Enver-ef. Alić, a ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH Edin Ramić kazao je kako se u našoj zemlji dešavaju pozitivni trendovi te je postignut nivo stabilnosti koji garantuje razvoj našeg društva i naroda u cjelini.

Danas je Mahala lijepo mjesto za živjeti, kaže Rahman Alić, jedan od prvih povratnika.

– U Mahali skoro da nema zemlje koja nije obrađena i to je dobro. Oni koji su u prilici bilo bi dobro da pomognu mladim generacijama kroz projekte održivog povratka. Mladima treba dati šansu da dođu do posla. Moramo djeci dati šansu. Imamo vodu, ulice su asfaltirane, ako se osvrnete oko sebe na njivama se radi, kosi se trava. Ovo je lijepo mjesto za živjeti, kaže Alić.

Na kraju programa uručene su zahvalnice.

{gallery}2108160{/gallery}