Deseti program educiranja i stručnog usavršavanja profesora i nastavnika engleskog jezika (Tuzla English Language Teaching Seminar – TELTS) održan je od 25 do 27. juna 2019. godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Međunarodni seminar je ove godine okupio 110 profesora iz 8 država regiona, odnosno 25 gradova iz cijele Bosne i Hercegovine i 16 gradova iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Turske.

Seminar je organiziran uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Regionalnog ureda za programe engleskog jezika Vlade SAD-a sa sjedištem u Beogradu, Muftijstva tuzlanskog i Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, a partneri su Behram-begova medresa u Tuzli, Pedagoški zavod TK, Univerzitet u Tuzli i Udruženje profesora engleskog jezika TK.

U programu koji se kontinuirano održava već deset godina učestvovalo je preko 400 profesora i nastavnika iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja. Predavači su američki profesori i stručnjaci iz područja metodologije nastave engleskog kao stranog jezika, te predavači koji su učestvovali u obrazovnim programima koje nudi State Department.

Svečanom otvorenju seminara prisustvovali su ataše za kulturu i obrazovanje pri Američkoj ambasadi u Sarajevu Holly Zardus, direktorica regionalnog ureda za programe engleskog jezika (RELO) pri Američkoj ambasadi u Beogradu Jen MacArthur, ekspert za kulturu i obrazovanje pri Američkoj ambasadi u Sarajevu Elizabeta Delalić, direktor Pedagoškog zavoda Tuzla Nikola Čiča, dekanica Filozofskog fakulteta u Tuzli Nihada Delibegović Džanić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlankog dr. Sead-ef. Seljubac, direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić, predstavnici TETA, predavači i učesnici seminara.

U svojim obraćanjima oni su istakli značaj ovog seminara u razvijanju vještina koje su potrebne nastavnicima i njihovim učenicima da ispune zahtjeve modernog obrazovanja i općenito života u 21. stoljeću, te su odali priznanje i zahvalili se Behram-begovoj medresi na uspješnoj organizaciji seminara u ovoj školi.

Profesori engleskog jezika u Behram-begovoj medresi Amila Hasanspahić i Asmir Dorić, koji učestvuju u organizaciji ovog seminara već deset godina, kažu da je seminar ostvario velik uspjeh zahvaljujući kvalitetnim radionicama, dostupnosti stručnog materijala i idejama koje su stavljene nastavnicima na raspolaganje i korištenje u nastavi engleskog jezika, ali i zbog činjenice da okuplja profesore iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona. Zahvaljujući tome, TELTS služi učesnicima i kao platforma za razmjenu iskustava, saradnju i umrežavanje.

Pored certifikata, koji su uručeni polaznicima ovogodišnjeg seminara, uručene su i zahvalnica najzaslužnijim pojedincima koji su inicirali pokretanje seminara i partnerskim institucijama, koje pomažu u njegovoj realizaciji.

U Behram-begovoj medresi od 25. do 28. juna održan je i Institut primijenjene drame: aktivacija učenja kroz umjetnost (Applied Drama Institute: Activating Learning through the Arts) Četverodnevni seminar za profesore engleskog jezika, demokratije i ljudskih prava i umjetnosti organizirali su Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu u saradnji sa Centrom za razvoj obrazovnih i kulturnih resursa iz Tuzle, a seminar je okupio 49 profesora iz 28 gradova iz cijele Bosne i Hercegovina. Predavači na seminaru su profesorice s Univerziteta Teksas (University of Texas) iz Austina, SAD.