Medžlis Islamske zajednice Gornja Tuzla, uz pomoć i podršku brojnih vakifa i prijatelja, krajem 2015. godine pokrenuo je izgradnju vakufskog objekta Administrativnog centra Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla. Ove godine je završena njegova izgradnja, te je tim povodom u subotu, 29. juna 2019. godine objekat svečano otvoren.

Izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović, direktoru Uprave za vjerske poslove Rijaseta, proglasio je ovaj objekat vakufom Islamske zajednice. Direktor Smajlović je u svome obraćanju istakao važnost i simboliku objekata koje su muslimani kroz povijest gradili, ali i danas grade, kao što su džamija, musafirhana, imaret, sahat-kula, a koji su naš orijentir u vremenu i prostoru i u kojima izvršavajući brojne ibadete čuvamo kvalitet i snagu naše vjere.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je ukazao na nekoliko važnih momenata iz historije Gornje Tuzle, kao što je 1833. godina u kojoj je sultan Mehmed-han za muteveliju obnovljene medrese u Gornjoj Tuzli postavio Osmana-ef. Čokića, a za muderissa ove medrese je imenovao Ahmeda Ferhata-ef. Čokića, koji se školovao u Istanbulu i u isto vrijeme predavao na istanbulskoj i gornjotuzlanskoj medresi. Obnovom i izgradnjom ovog objekta mi smo u dostojnom svjetlu obnovili našu povijest i naše vrijednosti, kazao je muftija Fazlović.

Dovu je proučio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, a na ovoj svečanosti obratili su se i gradonačelnik grada Tuzle gospodin Jasmin Imamović, te glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Gornja Tuzla Salih-ef. Jusić i Sead Hajdarević. Oni su iskazali zahvalnost svima koji su svoj trud i sredstva ugradili u ovaj objekat, posebno istakavši dugogodišnjeg predsjednika IO ovog medžlisa Izudina Hadžibeganovića.

Podršku u izgradnji ovog objekata površine oko 400m2, koji je specifičan i po nastojanju da se njime očuvaju tradicionalni elementi gradnje kao što je sahat-kula, dao je Grad Tuzla, te brojni vakifi među kojima se ističu Omer Delalić, Mensur i Jasna Alić, Mulka Mandžo, Hajrija i Began Muslić i porodica Babić. Iskazana je zahvalnost i gospodinu Marku Joketoviću i Jasminki Šehić koji su predano bdjeli nad izgradnjom ovog objekta, te mnogim drugim pojedincima i firmama.

Ovoj svečanosti prethodilo je i druženje s vakifima koje je održano u prostorijama Administrativnog centra Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla.