U ponedjeljak 1. augusta 2016. godine je održana tradicionalna vjerska manifestacija mevlud i završna dova u na dovištu Ratiš, jednom od najpoznatijih dovišta sjeveroistočne Bosne.

I pored kišnog vremena, veliki broj vjernika se uspeo na planinu Ratiš, kako bi zajednički uputili dovu Allahu za mir i selamet.  

Na dovištu Ratiš se tradicionalno održavaju dove od početka maja do augusta svakog ponedjeljka u mjesecu, s tim da zadnja dova bude najposjećenija, a održava se prvog ponedjeljka u augustu. Ove godine je organizator bio Medžlis Islamske zajednice Gračanica i prisustvovali su joj predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, Gračanica i Lukavac, te mnogobrojni vjernici.

Program je počeo u 11:30 sati učenjem Kur’ana hfz. Alena-ef. Kehića, dok su imami navedenih medžlisa izveli mevludski program. Na početku se u ime organizatora obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Gračanica Smajo-ef. Mustafić, te glavni imam Medžlisa Puračić Zijad-ef. Vehabović i predstavnik Medžlisa Srebrenik Damir-ef. Babajić.

Predavač i izaslanik muftije tuzlanskog bio je Sedin-ef. Karić, glavni imam Medžlisa Živinice. On je u svom vazu ukazao na značajne odrednice u životu vjernika i istakao važnost dva elementa vjernika: selamet i pravda.

Svečanost je završena klanjanjem podne-namaza.

{gallery}0208161{/gallery}