U džematu Sibovac-Omeragići, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gradačac, povodom mubarek noći Lejletul-kadr, u srijedu 28. aprila, održan je prigodni program kojeg su izveli plaznici mekteba u ovom džematu, dok je vazu-nasihat kazivao džematski imam Elvedin-ef. Kavazović.

Narednu ramazansku noć, u četvrtak, 28. aprila, održana je i svečanost podjele vakufnama i zahvalnica za izgradnju gasulhane sa pratećim objektima i oko 100 metara urađene ograde i temelja na mezarju u Omeragićima.

– Pored džamije u Sibovcu urađena je gasulhana, a u sklopu objekta nalaze se dva toaleta i ostava. Radovi su počeli prije godinu dana i u realizaciji ovog projekta učstvovao je velliki broj osoba. Za ove radove utrošeno je oko 28.000 KM – naveo je ef. Kavazović.

U ime MIZ Gradačac prisutnima se obratio predsjednik Izvršnog odbora Husein-ef. Jukan, koji je govorio o važnosti i značaju vakufa, a potom je prisutnima dodjelio vakufname i zahvalnice.

Kao najveći donatori za izgradnju ovog objekta vakufname su dobili Hasan i Mejasa Šakić, Jusuf i Mina Šaldić iz Odžaka, na ime rahmetli oca Beširović Muhameda i tetke Hatidže novčana sredstva je donirao Beširović Ernes, a na ime rahmetli roditelja Beširović Ahmeda i Ajiše novčana sredstva je donirao sin Beširović Emir.

Učešće u izgradnji ovog objekta imale su i džematlije ovog džemata kao i i drugi iz Gradačaca, pa su ovom prilikom za njihovo učešće i zalaganje zahvalnice dodjeljene: Begović Adnanu, Dedić Mirzi, firmi Target d.o.o. Gradačac, Omeragić Almiru, Omeragić Mustafi, Kadić Munibu, Topčagić Smaji, Ibreljić Jasmiru, Omeragić Semiru, Ćosić Osmanu, Ibreljić Fatmiru, Kadić Senadu, Kadić Mirsadu, za rahmetli Huseinagić Fadila zahvalnicu je preuzeo sin Husejnagić Mirel, Iskrić Ahmi, Ćosić Admiru i Omeragić Asimu.

 

U ime roditelja i ostalih vakifa ključeve objekta je predsjedniku Izvršnog odbora MIZ Gradačac Husein-ef. Jukanu uručio Enir Šakić, čime je objekat i zvanično postao vlasništvo Islamske zajednice u BiH.

– U našem džematu krajem prošle godine je pokrenuta je i pred ramazana realizovana akcija uređenja mezarja u Omeragićima. Urađeni su temljei i postavljeno oko 100 metara ograde, za što je izdvojeno oko 13.700 KM – kazao je ef. kavazović.

U ovom hajratu učestvovalo je oko 100 vrijednih donatora, džematlija i prijatelja iz Gradačca i dijaspore. U narednom periodu bit će urađena i prilazna staza u dužini 35 metara i uređenje betona na vanjskom dijelu ograde.

Vakufname za ovaj hajrat su uručene Omeragić Edibu, Omeragić hadži Muhamedu, Omeragić Asimu, kao i zahvalnica muteveliji Omeragić Zahidu.

– Da Allah, dž.š., nagradi sve naše vrijedne vakife, donatore i sve učesnike ovih hajrata – naveo je ef. Kavazović.