Delegacija Muftijstva tuzlanskog koju je predvodio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlovićem danas je posjetila Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Delegaciju je dočekao dekan Fakulteta prof. dr. Mustafa Hasani, sa saradnicima.

Muftija tuzlanski čestitao je ovom prilikom profesoru Hasaniju imenovanje na poziciju dekana Fakulteta islamskih nauka i 46. godišnjicu kontinuiranog rada Fakulteta, uz dovu da Allah dā snage da se ova ustanova dobro razvija i raste i u vremenu kojem idemo u susret.

U ugodnom, prijateljskom i konstruktivnom razgovoru muftija Fazlović je istučući duboku povezanost Muftijstva tuzlanskog i etablirano iskustvo snažne suradnje sa Fakultetom istakao kako je “Fakultet islamskih nauka adresa svih nas i mi se identificiramo sa Fakultetom”

– Ovo je naš početak i institucija koja mnogo daje ali i od koje se mnogo očekuje. Fakultet zaslužuje pažnju mnogih naših institucija – kazao je muftija Fazlović.

Dekan Hasani je izrazio zadovoljstvo posjetom muftije tuzlanskog dr. Fazlovića i imama, alumnista Fakulteta islamskih nauka, istakavši da je Behram-begova medresa važna baza iz koje na Fakultet islamskih nauka stižu veoma dobri i kvalitetni studenti i studentice.

Tokom susreta posebna pažnja posvećena je pitanju imamskog poziva i perspektivi imamskog rada koja je od izuzetnog značaja za Zajednicu, uz naglasak da se sve obrazovne ustanove u okviru Islamske zajednice moraju dodatno angažirati na planu bolje promocije imamskog poziva.

U suočenju s mogućom krizom imamskog poziva, muftija Fazlović je istakao da bi se teško mogao opravdati nedostatak imama na terenu pored značajnog broja odgojno-obrazovnoh ustanova u okviru Islamske zajednice.

Dekan Hasani je naglasio da Fakultet islamskih nauka prati nove društvene trendove i u dogovoru sa osnivačem, Rijasetom Islamske zajednice, propituje stvarne potrebe na terenu za imamskim pozivom te razmatra mogućnosti savremenog pristupa u obavljanju imamskog poziva kao i mogućnost dualnog studiranja.

Inače, na području Tuzlanskog muftijstva živi oko 500.000 Bošnjaka, aktivno djeluje pet ustanova Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a misiju Islamske zajednice ponosno obavlja 600 ljudi, među kojima je najveći broj imama, 400. Vrijedno je spomena i to da je u ovom broju 15 doktora nauka i 40 magistara nauka na različitim fakultetima.

Uz muftiju dr. Vahid ef. Fazlovića delegaciju su činili dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli, dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, hfz. Ahmed Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla, dr. hfz. Saudin Gobeljić, dr. hfz. Edin Peštalić i mr. Muamer Hasanbašić.

Tokom posjete muftiji dr. Fazloviću uručena je i Vakufnama za novčanu podršku izgradnje i rada Centra za Kur᾽an i sunnet Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

(preporod.info)