U prepunoj Velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, 30. marta, održana je tribina pod nazivom „Radi, pa se nadaj“ na kojoj je govorio hafiz Sulejman Bugari.

Posjetioci različite starosne dobi, ljubitelji lijepe riječi i hafizovog dopadljivog načina govora o aktuelnim temama su s mnogo pažnje pratili njegovo izlaganje. Broj posjetilaca na tribini bio je dva puta veći od kapaciteta dvorane pa je ovo predavanje veliki broj posjetilaca pratio i putem video-prezentacije u holu.

Na samom početku riječima dobrodošlice sve prisutne je poselamio glavni imam Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Hafiz Bugari je istakao da je nemoguće odovojiti tri stvari jednu od druge i to: pokornost Gospodaru od pokornosti Poslaniku, obavljanje namaza od zekata te naše vjerovanje od djelovanja.

Predavanje koje je bilo prožeto nizom korisnih savjeta, kako preispitivanjem naših djela možemo popraviti svoje stanje, rad i djelovanje na ovom svijetu.

– Farz poslije farza je rad. Vrlo često danas naš rad nije oslobođen od nas samih, nije oslobođen od želje za dominacijom.  Namaz je sredstvo oslobađanja od duhovnog ropstva, a radom se oslobađamo od mentalnog i fizičkog ropstva. Ono na čemu trebamo raditi jeste osloboditi naša djela od nas samih. Iskrenom radu daj se i nadaj se. – rekao  je hafiz Bugari.

Dovom da obnovimo zemlju i gradove naše, aludirajući na naša srca, vjetrovima milosti, ljubavi, vjere i znanja hafiz je završio svoje predavanje koje je nedvojbeno za cilj imalo potaći kod slušalaca potrebu da rade na sebi i prilikama koje im se pružaju, da rastu kroz  namaz, ničice, kako bi dobro raslo u nama i oko nas.

Organizatori tribine bili su BKC Tuzla i Medžlis Islamske zajednice Tuzla. A program su svojim izvedbama ilahija uljepšali hor Behram-begove medrese i “Nuru'Ayni” iz Kalesije.

{gallery}0104160{/gallery}

Piše: E.B./Fotografije: Eldin Mehmedović