U februaru ove godine počele su halke hadisa za mlade u devet medžlisa, odnosno 51 džematu, Muftijstva tuzlanskog (Brčko, Zvornik, Kladanj, Srebrenik, Gračanica, Živinice, Bosanski Šamac, Odžak i Modriča). 

Hadis (sunnet) Allahovog Poslanika, s.a.v.s., jedan je od dva osnovna izvora naše vjere, a njegovo izučavanje predstavlja osnovu za pravilno razumjevanje njenih propisa.

Druženja na kojima je obrađeno djelo Četrdeset Nevevijevih hadisa imala su za cilj podstaći kod mladih ljubav prema Uzvišenom Allahu i Njegovom Miljeniku, te su bili i prilika za učenje o propisima vjere i velikanima ummeta.

“Božiji Poslanik, alejhisselam, nagovijestio je da će doći vrijeme u kojem će biti mnogo razilaženja i smutnji, ali istovremeno je ponudio i recept kako se postaviti naspram tih izazova. To je pridržavanje njegovog sunneta i otud dolazi inicijativa Muftijstva tuzlanskog za održavanje halki hadisa,” kaže koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog hafiz Abdullah Kapo.

Pored velikih zbirki hadisa, prije svih, Buharijine i Muslimove, pisani su i manji izbori kao što je zbirka koju je priredio imam Nevevi, poznata kao Četrdeset Nevevijevih hadisa koja sadrži temeljne, najobuhvatnije i najsadržajnije hadise, koji se tiču akaida, fikha i ahlaka.

“Postoji preko 500 djela iz ove oblasti s ovim ili približnim brojem hadisa, ali je upravo ovo djelo izazvalo ogromnu pažnju i doživjelo opće prihvatanje među muslimanima širom svijeta, od dana njegovog nastanka pa sve do danas. Zato je ovo djelo i najpoznatije djelo ove vrste,” kaže Kapo. U nekim medžlisima halke se održavaju u kontinuitetu bez prekida, u drugima se nastavljaju nakon kraće pauze, a u trećima je završen prvi ciklus.

Sedmično učenje i druženje

Pokretanjem halke hadisa mnogobrojna druženja mladih u medžlisima dodatno su obogaćena. Jedan takav medžlis je i Brčko u kojem halki hadisa prisustvuje nekoliko stotina mladih, kaže koordinator Asmir-ef. Bekrić. Ova halka održavana je svake sedmice u drugom džematu, a predavači su imami osam džemata u kojima se i održavaju halke i druženja.

„Lijepo je vidjeti želju mladih ljudi da uče o hadisu, da odu u drugi džemat, u posjetu svojim vršnjacima, a posebno da ugoste vršnjake u svojoj džamiji,“ kaže Bekrić i dodaje da je jedan ciklus halke hadisa završen druženjem omladine iz svih džemata i zajedničkim ručkom, te predavanjem glavnog imama MIZ Brčko mr. Mustafe-ef. Gobeljić.

Halka hadisa u Živinicama je održavana u čak 25 džemata. Pet imama s područja ovog medžlisa, hfz. Bajro-ef. Delić, hfz. Muamer-ef. Kadrić,  Samir-ef. Krbuljić, Azaudin-ef. Sakić i Eldar-ef. Ejubović, redovno su održavali po pet druženja. Utisak kojeg je ovaj program ostavio na slušaoce, a posebno mlade, govori da je ovo projekat na kojem treba ustrajati i kojeg treba njegovati, kaže Eldar-ef. Ejubović.

U Zvorniku se halka održava u 5 džemata i prisustvuje joj skoro 200 mladih. U svakom od džemata tokom sedmice se tumači isti hadis, pa oni koji propuste neko od predavanja imaju priliku tokom sedmice da to i nadoknade.

„S obzirom da je autor djela izabrao hadise koji tretiraju ponajvažnija životna pitanja, a i sam je pripadao mlađoj generaciji u momentu pisanja ovog djela, vjerujemo da će ovaj kompletan projekat pomoći mladima u razumijevanju vjere i pomoći im da se lakše nose sa izazovima vremena u kojem žive,“ ističe glavni zvornički imam Haris-ef. Mustajbašić.

Razviti osjećaj pripadnosti vjeri ali i zajednici

Halka je realizirana i petkom poslije akšam-namaza u Bijeloj džamiji u Gračanici. U prvom dijelu druženja je citiran hadis iz zbirke kojeg bi voditelji halke, Abdulah-ef. Husić i Hamdija-ef. Islamović, protumačili i prenijeli neke od njegovih poruka, a drugi dio se sastojao od druženja i muhabeta u prostorijama Osman–kapetanove medrese. Iako su ove halke usmjerene ka mladima, veliki je broj i nešto starijih džematlija koji su redovno posjećivali predavanja.

HH Gracanica

„Kroz cijeli ovaj ciklus halki uvidjeli smo koliko su one bile potrebne što nam daje snagu da nastavimo sa ovim ali i nekim novim projektima kojima ćemo kod mladih razviti osjećaj pripadnosti našoj vjeri ali i našoj zajednici,“ kaže Abdulah-ef. Husić.

Svaki medžlis je halku hadisa organizovao na drugačiji način, prilagođan specifičnostima tog medžlisa. I mladi s područja medžlisa Modriča, Odžak i Bosanski Šamac prisustvovali su ovom programu koji je trajao dva mjeseca, ali su njihova druženja i učenje bili zajednički, kaže koordinator za rad s mladima Redžo-ef. Mehanović. Halka, koju je vodio Adnan-ef. Kavazović, je učvrstila veze nekoliko stotina mladih iz ovih gradova uzrasta od 13 do 24 godine, pa su njihova druženja i aktivnosti nastavljeni kroz zajedničku pomoć starijim džematlijama, organizovanje iftara, programa u povodu mubarek noći i slično.

Posebna odlika halke hadisa u Kladnju je u tome što nakon razgovora o hadisu i druženja, mladi dobiju predavanje i u printano formi, a nakon završetka ciklusa planirana je zajednička ekskurzija. Ova halka nije prekidana ni tokom mjeseca ramazana kada su organizirani i zajednički omladinski iftari, kaže Mensur-ef. Imamović.

HH Kladanj

U Srebreniku je halka organizovana u Gradskoj džamiji i još uvijek traje, a njena specifičnost je interakcija mladih i njihovo aktivno učešće, ističe Emir-ef. Brašnjić. Druženja i zajedničko učenje povezali su nekoliko stotina mladih ovoga grada.

Osnovni cilj halke hadisa je učenje o sunnetu Božijeg Poslanika, s.a.v.s., moralni odgoj vjernika, upoznavanje mladih s propisima vjere i velikanima ummeta, izgradnja svijesti da je džamija mjesto iz kojeg potiče svaki hajr, kaže hafiz Abdullah Kapo, koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog.

“Zahvaljujemo se našim vrijednim imamima koji su vodili halke, koordinatorima za rad s mladima ispred medžlisa, kao i glavnim imamima bez čije podrške ovaj projekat ne bi bio realiziran,“ kaže Kapo.

Upornost skoro dvije hiljade mladih na putu sticanja znanja i njihova ljubav prema Poslaniku s.a.v.s. pokazali su da je ovo još jedan od uspješnih programa Muftijstva tuzlanskog u kojem treba istrajati.

HH Srebrenik

hh  Odzak