U sklopu obilježavanja 150 godina od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića, u petak 18.12.2020. godine u njegovom rodnom mjestu Arapuša pored Bosanske Krupe upriličen je prigodan program. Kao izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, džumu-namaz je predvodio i hutbu kazivao mr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. Nakon džuma-namaza je proučena dova za hatmu koju su proučili imami, članovi udruženja Ilmijje Muftijstva bihaćkog, a dovu je proučio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija Fazlović se u svojoj hutbi osvrnuo na reisa Čauševića kao velikana našeg naroda koji je bio prvak u svome vremenu, što nam može biti podsticaj da i mi u našem vremenu napravimo iskorak i budemo na nivou odgovornosti koju nosimo.

“Mehmed Džemaludin-ef. Čaušević najizraslija je ličnost u bošnjačkom narodu u prvoj polovini XX stoljeća, koji je svoje znanje i mudrost, Allahovom voljom i s Njegovom pomoći, uspio izdašno perom zapisati, i što je još vrednije, dosljedno i nesebično svojim djelom potvrditi. Znanje ovog vrsnog alima i intelektualca bilo je, da se poslužimo sintagmom posebno afirmiranom u Ebu Hanifino vrijeme, znanje na djelu, živo znanje (el-‘ilm bil-‘amel). Čauševićeva misao i njegovo znanje ne lebdi i ne pluta, ono odvažno hodi povijesnim korakom onovremenih muslimana, neprestano propitujući buduće izazove i opominjući da se s njima valja što odgovornije i što uspješnije susretati. Stoga je ugled reisa Čauševića i spomen na njegovo uzorno djelovanje sačuvan i u potonjim generacijama, sve do današnjeg
dana. Prisjećanje na ideje, poruke i djela reisa Čauševića trebalo bi nas podstaći na još ozbiljnije sagledavanje stanja u kojem se sada nalazimo, a istovremeno i da dobro promislimo o našim vizijama i strategijama za buduća vremena. Poput učenog i odlučnog reisa Čauševića, treba da budemo otvoreni i principijelni, da uvažavamo drugo i drugačije, ali i ljubomorno čuvamo islamske vrijednosti i našu kulturnu tradiciju”, – poručio je muftija Fazlović.

Nekoliko entuzijasta je 2010. godine osnovalo udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“. Oni su kroz brojne aktivnosti oživjeli lik i djelo reisa Čauševića u Krajini. Pored toga što su radili na promociji i upoznavanju širokih masa sa reisom Čauševićem, oni su izgradili spomen kuću reisa Čauševića u njegovom rodnom mjestu po istim gabaritima i izgledom kakva je i bila u vrijeme njegovog rođenja. Također su uz pomoć porodice reisa Čauševića u prostor spomen kuće odložili njegove lične stvari, knjige i vrijednu zaostavštinu.

„Kada smo formirali udruženje usvojili smo desetogodišnju strategiju djelovanja, gdje smo imali za cilj da lik i djelo reisa Čauševića otrgnemo iz zaborava i da ga praktično stavimo u prostor i vrijeme današnje Bosne i Hercegovine i da predstavimo iz raznih uglova njegove zasluge za vjeru, Bošnjake, kulturu i tradiciju bosanskih muslimana. Zahvalni smo svima koji su nam u našem djelovanju pomogli, a ove godine smo iznimno sretni što je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić nastavio jednu važnu priču na način da se brojnim aktivnostima obilježe važni trenuci iz života reisa Čauševića i da se o njemu govori na najvišem nivou, baš onakvom kakvom i zaslužuje reis Čaušević.“ – izjavio je Ibrahim Čaušević, predsjednik Skupštine udruženja „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ iz Arapuše pored Bosanske Krupe.

Istoimeno udruženje je u Arapuši također sagradilo i spomen sobu generalu Armije R BiH i komandantu 511. slavne bosanskokrupske brigade Mirsadu Sediću, koji je također porijeklom iz istog mjesta odakle je i reis Čaušević. Visoka delegacija Islamske zajednice je posjetila spomen sobu i uz historijski čas evocirala uspomene na herojsku borbu našeg naroda u protekloj odbrani od agresije na našu zemlju, gdje je rahmetli general Mirsad Sedić bio jedan od onih koji su svojom hrabrošću, upornošću i znanjem personificirali tu plemenitu borbu.

Dan ranije, 17.12.2020. godine u Domu kulture Bosanska Krupa održan naučni skup pod nazivom „Reis Džemaludin Čaušević – život i djelo“ u ogranizaciji Muftijstva bihaćkog i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, a uz podršku općine Bosanska Krupa, Vlade USK i općine Bužim.

(www.muftijstvobihacko.ba/Muftijstvo tuzlansko)