Nastavit ćemo da ulažemo napore da svaki gram istine izađe na vidjelo

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović održao je predavanje na prvoj tribini koju je Medžlis Islamske zajednice Srebrenica organizovao 31. marta ove godine u Čaršijskoj džamiji.

Nakon perioda obnove porušenih džamija i objekata Islamske zajednice u Srebrenici, ovaj Medžlis ulazi u fazu rada u kojoj organizira edukativne programe i sistematično radi sa svim džematlijama. Iako je ovakvih sadržaja bilo i ranije, oni su sada intenzivirani u posebnim programima, namijenjenih mladima, ženama i djeci, a posebno je značajna tribina koja će se u kontinuitetu održavati svakog mjeseca. Imenovana je koordinatorica za rad sa ženama, koje svake sedmice imaju predavanje i druženje u Islamskom centru u Srebrenici, a četvrtkom se održava Halka Ku'rana za mlade.

Veliki broj Srebreničana okupio se u Čaršijskoj džamiji, kako bi prisustvovali tribini. Glavni imam ovog Medžlisa prisjetio se perioda nakon Genocida, kada nije bilo moguće raditi s mladima, jer ih nije ni bilo u Srebrenici, a u mektebu je bilo upisano samo 2 djece.

Danas ovaj Medžlis nastoji iskoristiti prostorije Islamskog centra u Srebrenici i infrastrukturu u drugim džematima, kako bi se organizirala redovna okupljanja, posebno mladih, koji su aktivni članovi IZ-e i koji u velikom broju prisustvuju Halki Kur'ana, tribinama i druženjima.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović izrazio je svoje zadovoljstvo velikim brojem prisutnih, jer je važno brojem svjedočiti da su Srebreničani, u ovom gradu, svoji na svome. On je kazao je da je čovjek stvoren sa svrhom, a njegovom životu smisao daje ibadet. Djela koja imaju pečat ibadeta neće nestati. Muslimani imaju pravo, ali i obavezu, da stalno govore o dobru. Osnov ovoga svijeta je dobro, a zlo je vanredno stanje. Zlo je naličje ovoga svijeta, ali postoji.

„Mi kada kažemo ‘da se nikome ne ponovi’, mi to zaista i želimo. Pitanje je kada će to neki shvatiti, jer je očito da su se oni udaljili od esencijalnih vrijednosti života jednog čovjeka. Ne možemo doći u Srebrenicu, a da ne posjetimo naš najveći šehitluk u Potočarima. Mi vjerujemo u sud Svemoćnog Sudije, jer je on sudija svim sudijama. Nastavit ćemo da ulažemo napore da svaki gram istine izađe na vidjelo. Hvala Bogu da ove provokacije, koje su danas bile u Srebrenici, ali i inače, nemaju domet, iako nam je teško. Ali, mi ćemo uvijek biti ljudi dostojanstva, borit ćemo se i nećemo uzmicati“, kazao je Muftija Fazović.

Aktivnosti MIZ u Srebrenici su izuzetno dinamične, kaže prof. Adib Đozić, pa je i ova tribina važan segment rada. On je istakao zadovoljstvo prisustvom na prvoj tribini, na kojoj je govorio muftija Fazlović, i koja je dala značajan doprinos duhovnom i kulturnom životu Bošnjaka u Srebrenici.

Hatidža Mehmedović ističe da Srebreničane prošlost prati kao sjena i od nje se ne može pobjeći, ali svaki pozitivan događaj i aktivnost u Srebrenici, kao što je i ova tribina, značajni su te doprinose lakšem suočavanju sa prošlošću i izgradnji bolje budućnosti.

„Večerašnje druženje je bilo prelijepo a mi moramo izvući pouke iz predavanja Muftije Fazlovića. Nadam se da će ovakvih predavanja biti još više“ – kazala je Srebreničanka Begija Mandžić.

Naredna tribina najavljena je za 9. april u Domu kulture u Srebrenici. Predavač će biti hafiz Sulejman Bugari.

{gallery}0104162{/gallery}