Iftar koji je u četvrtak 22. juna u Konjević Polju okupio impozantan broj postača organizovalo je Udruženje građana “Podrinje” iz Tuzle i Medžlisi Islamske zajednice Bratunac, Srebrenica, Zvornik i Vlasenica.

Iftaru su prisustvovali reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović i član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović.

Prisutni su bili i Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministra BiH, Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH, Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda BiH, Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, Edin Mušić, predsjednik Parlamenta Federacije BiH, Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, Bego Gutić, premijer Vlade TK, poslanici i vjećnici državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih parlamenata i skupština, načelnici općina, glavni imami, imami, profesori, privrednici, te više od 7.000 postača iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

konjevic polje10

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je iskazao zadovoljstvo što je ovaj iftar organizovan u Konjević Polju, podno tekije u ovom mjestu.

„Podrinjci i njihova epopeja borbe, od Cerske, Srebrenice, Zvornika, Bratunca i svih drugih mjesta u kojima su živjeli Bošnjaci, govori nam da ta borba, bez obzira koliko bila teška i duga, nije bila uzaludna. Večeras okupljeni u safovima svjedočimo našu prisutnost na ovim prostorima kao narod potpuno svjestan činjenice da bez velikog truda i velikih odricanja ne možemo ići naprijed i ne možemo biti narod. Budite svjesni da nema naroda koji se može pobijediti ako zna svoj put, ako ispred sebe ima svoj cilj i ako duboko u njegovoj duši postoji ljubav za tlo pod njegovim nogama,“ kazao je reis Kavazović. Pozvao je privrednike ali i sve one koji mogu doprinijeti da Podrinje postane veliko gradilište, da to i učine, da daju podršku napretku i prosperitetu ovog dijela Bosne i Hercegovine.

„Pravi i istinski heroji našega naroda su povratnici. Oni su jedini heroji nakon naše epopeje iz ‘95. godine. Molim dragog Boga da nam ukabuli ovaj ramazan, naš post. Post će u nama izgraditi još jaču želju da dođemo do našega cilja, da živimo u našoj zemlji u miru sa svima koji žele da sa nama žive u miru i da se radujemo našim uspjesima,“ poručio je reis Kavazović.

Član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović smatra kako će ovaj iftar ostati upamćen kao novi početak sa novim entuzijazmom kada je u pitanju povratak. Sudbina Bošnjaka ne ovisi o onima koji danas negiraju genocid i oduzimaju pravo jednom narodu na jezik, kulturu, povratak i zaposlenje, nego ovisi od nas, naše sloge, hrabrosti i jedinstva, kazao je Izetbegović.

„Prošli smo tešku historijsku uzbrdicu i položili taj ispit, odbranili ovu zemlju i odbranili naše pravo na povratak. Uradili su to hrabri borci Armije BiH. Vrijeme je za veće projekte u Podrinju i diljem BiH. Osmislite projekte. Čitava ova stuktura koja je večeras tu došla nije uzalud došla. Odazvat ćemo se i podržati te projekte. Ja se obavezujem na to večeras,“ poručio je Izetbegović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se zahvalio organizatorima ovoga iftara organizovanog u mjestu koje je posebno po duhovnosti jer su u njemu uvijek živjeli pobožni i gostoprimljivi ljudi.

„Zato se u ovom mjestu mogao dogoditi ovako lijep događaj kao ovaj večerašnji ali ga nisu zaobilazile ni najveće kušnje koje smo ovdje imali. Ovdje u svojim selima i gradovima dostojanstveno žive Bošnjaci okupljeni u oko 50 džemata od Srebrenice, Bratunca i Vlasenice do Zvornika, Janje i Bijeljine. Sa našim dragim džematlijama su naši imami. Oni su s njima od prvog dana, i s njima će zauvijek biti i dijeliti njihovu sudbinu. Ponosan sam na imame ovih naših džemata,“ kazao je muftija Fazlović. Istakao je posebno zalaganje reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića koji je mnogo uložio da se iz temelja podignu sve porušene džamije u Podrinju i da se obnove svi naši džemati.

Muftija je izrazio nadu da će zvaničnici naše zemlje založiti sve što znaju i mogu za dobrobit ljudi koji ovdje žive, posebno na planu ekonomskog oporavka i zaštite prava koje Bošnjaci trebaju imati kao i sve njihove komšije.

U organizaciju iftara bili su uključeni mladi iz Mreže mladih medžlisa Bratunac, Srebrenica, Zvornik i Vlasenica, kao i drugi džematlije ovih medžlisa predvođeni njihovim glavnim imamima.

Posebnu ulogu u organizaciji iftara pod nazivom „Bošnjaci na Drini“ imalo je Udruženje građana „Podrinje“ na čelu sa predsjednikom Udruženja dr. Elmirom Jahićem i potpredsjednikom Azmirom Husićem. Oni su najavili i druge projekte koji će se graditi na čvrstim temeljima koje danas imamo u Podrinju. Posebna pažnja posvetit će se obrazovanju ali i drugim aspektima života u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Poručili su da entuzijazam i energija neće stati sa ovim iftarom.

konjevic polje11

kp9

kp8

kp6

kp5

kp4

kp12