U bosanskoj sobi Džamije „Kralj Abdullah“, 10. novembra 2022. godine, upriličeno je prvo predavanje u okviru petog ciklusa realizacije katedre fikha za žene.

Uvodnim riječima dobrodošlice obratila se koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović. Predavanje je održala Azra Fazlović, profesorica fikha u Behram-begovoj medresi. Profesorica Fazlović se osvrnula na ranije susrete i tematske oblasti o kojima je bilo riječi tokom njih.

– U nastavku ćemo nastojati da šire rasvijetlimo smisao i sadržaj našeg fikha, bazirajući se na kur'anskim ajetima, te hadisima iz hadiskih zbirki u kojima su pretežno zastupljeni propisi naše vjere, odnosno oblasti fikha, pojasnila je profesorica.

Na prvom susretu profesorica Fazlović je naglasila značaj posjete džamijama, Allahovim kućama, te sve ono što taj čin posjete sam po sebi donosi onome ko pohodi džamiju. Profesorica Fazlović je kazivala i o značaju sticanja i uvećavanja znanja kroz prizmu hadisa i predaja, pozivajući prisutne da svoje znanje uvećavaju s ciljem činjenja dobra.

Susretu je prisustvovala koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević, kao i profesorice, koordinatorice tuzlanskih džemata, džematlijke tuzlanskih džemata i gošće iz Lukavca.

Odlomke iz  Kur'ana na početku i kraju susreta proučili su Harun Mehanović i hafiza Zulejha Omerbašić. Kraći zikr učila je profesorica Merzija Kasumović.

Program katedre fikha je započeo u decembru 2018. godine, a organizuju ga Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa, uz podršku Muftijstva tuzlanskog.