U okviru planiranih aktivnosti Medžlisa IZ-e Srebrenik održana je prva katedra tefsira i hadisa.

U organizaciji Medžlisa IZ-e Srebrenik, džemata C. Srebrenik, u petak 25.03.2016. godine nakon jacije-namaza, u gradskoj džamiji u Srebreniku, održano je prvo predavanje  Katedre tefsira i hadisa “Poruke iz Kur'ana i hadisa”. Na početku prisutne je poselamio imam džemata Emir-ef. Brašnjić, te glavni imam Refik-ef. Hodžić, naglasivši važnost ovog projekta, odnosno edukacijskog programa.

Predavanje je održao dr. sc Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog. Dr. Sead-ef.  govorio je o tri pristupa prema Kuranu: ibadetski (učenje) , praktični i pristup u kome dublje ulazimo u srž Kur'ana, ono što Kuran jeste kao Allahova poruka. U svom izlaganju naglasio je ili bolje rečeno apelovao je na prisutne da se drže Kur'ana, da lijepo postupaju prema Kur'anu, da ga više uče, razmišljaju o njemu, te naglasio da je učenje Kur'ana ibadet.

„Kur'an je poslan da nas mijenja, a ako hoćemo da nas Kur'an mijenja valja čuti šta nam je Kur'an kazao. Čitajte Kuran razmišljajući da Allah tebi govori u njemu…“ naglasio je dr. Seljubac.

B.D.