Na mjesnom mezarju u Džematu Grbavci (Medžlis IZ-e Zvornik) u utorak 5. januara 2021. klanjana je dženaza majci Hadžiri Avdić.

Rahmetli Hadžira Avdić je 21. maja 1992. godine ostala bez muža Halče i peterice sinova koji su odvedeni iz porodične kuće prema obližnjem Karakaju, gdje su svi ubijeni.

Tog dana srpske paravojne jedinice su ubile i odvele u zatočeništvo više od 80 mještana Grbavaca, što je činilo petinu sela. Tijela skoro svih, uključujući Hadžirine sinove i muža, pronađena su u jesen 1998. godine u masovnoj grobnici Ramin Grob u naselju Glumina.

Skoro četvrtinu vijeka rahmetli Hadžira je živjela bez svojih najmilijih, a u zvorničkom MUP-u je uspjela dobiti fotografije supruga i sinova Naila i Ismaila, koje je svakodnevno gleda i smatra najvećim i jedinim blagom. Prilikom identifikacije posmrtnih ostataka iz grobnice Ramin Grob napravljene su i fotografije mrtvih tijela muških članova njene porodice koje je također čuvala u albumu tačno znajući i objašnjavajući ko se na kojoj od njih nalazi.

I pored velike tragedije, majka Hadžira se među prvima vratila u svoje Grbavce. Teško bolesna, živjela je sama u veoma lošim uvjetima, godinama čekajući odgovor na pitanje ko je i zašto pobio njene najmilije.

Rahmetli Hadžiri Avdić Srbi su ubili supruga Halču (1949.) i sinove Mefaila (1967.), Naila (1970.), Ismaila (1972.) Mevludina (1975.) i Advira (1978.). Tog dana odvedeni su i kasnije ubijeni i njen 60-godišnji svekar Safet te djeveri Osman i Šefik. Od nekada brojnog potomstva u porodici Avdić ostale su žive samo dvije kćerke najstarijeg Hadžirinog sina Mefaila.

Grbavci su među naseljima s najvećim stepenom stradanja u BiH, a 21. maja 1992. ubijena je jedna četvrtina ukupnog civilnog bošnjačkog stanovništva ovoga mjesta. Ubijani su i odvođeni i starci, žene i djeca. Iako su vođene razne istrage, još uvijek niko od nalogodavaca i izvršilaca teških zločina u ovom mjestu nije procesuiran.