Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Dani Hasana Kaimije, na svečanosti održanoj 14. juna 2022. godine u Zvorniku, uručio je dr. Šefki Sulejmanoviću Plaketu Hasan Kaimija za najbolje djelo iz humanističkih i društvenih nauka.

Organizacioni odbor Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije, donio je odluku da se Povelja Hasan Kaimija za životno djelo dodijeli prof. dr. Hilmi Neimarliji. Povelja će prof. dr. Neimarliji biti uručena naknadno s obzirom da on zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati svečanosti u Zvorniku.

Muftija Fazlović je uputio čestitke prof. dr. Hilmi Neimarliji i dr. Šefki Sulejmanoviću istakavši da smo ponosni što među nama imamo tako istaknute intelektualce i autore.

„Ovdje smo u Zvorniku s našom plemenitom namjerom, onako kako zaslužuje Zvornik i velikani koji su snažno doprinosili razvoju kulture i civilizacije bošnjačkog naroda i ovoga podneblja. Jedan od njih je šejh Hasan Kaimija, musliman s osebujnom duhovnošću i znanjem. Ovom manifestacijom odajemo priznanje Hasanu Kaimiji za njegovo životno djelo koje traje puna četiri stoljeća. Ponovo se potvrđuje da su ljudska djela s Allahovim imenom i čistim nijetom, neprolazna djela“, kazao je muftija Fazlović istakavši da je jasna razlika između dobra i zla o čemu je neustrašivo, hrabro i dostojanstveno govorio i Hasan Kaimija. Njegov život je bio život vrlina. On je moralni uzor svoga vremana i tako je ostalo do danas.

„Došli smo ovdje na još jedan susret s Hasanom Kaimijom ali smo došli i da razgovaramo o našoj odgovornosti, da se zapitamo šta smo u protekloj godini dana učinili za Zvornik, Podrinje, svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ovo je najvažnija manifestacija u Zvorniku i Podrinju i jedna od važnijih manifestacija u cijeloj Bosni i Hercegovini“, kazao je muftija Fazlović te je istakao ulogu koju u organiziranju ove manifestacije imaju Medžlis Islamske zajednice Zvornik i svi Bošnjaci koji žive u Zvorniku i Podrinju.

Dr. Sulejmanović je Plaketu Hasan Kaimija dobio za knjigu Zvornik u osmansko doba. Kako je istakao, ovo je za njega najdraže priznanje koje je do sada dobio. Zahvalio se Organizacionom odboru manifestacije na čelu s muftijom Fazlovićem na ovoj nagradi kao i svima onima koji su mu bili podrška tokom pisanja ove knjige.

„Svako priznanje ima svoju vrijednost, a ovo je posebno. Napisao sam knjigu o Zvorniku ne zato da dobijem nagradu, nego zato što je ovo moj grad. Vjerovatno sam u ovu knjigu unio najviše ljubavi, može se reći da sam svoje srce ostavio u Zvorniku“, kazao je dr. Sulejmanović. Komisiju za izbor najboljeg djela objavljenog u protekle tri godine iz oblasti humanističkih i društvenih znanosti činili su: dr. Sead Seljubac, predsjednik, dr. Adnan Jahić i dr. Elvir Musić.

Prvi Dani Hasana Kaimije održani su u Zvorniku 1991. godine a ove godine po devetnaesti put realizuje se bogat kulturni i vjerski program u ovom ali i drugim gradovima Podrinja. Potpredsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Mustafa-ef. Muharemović je istakao da se sadržaji ovogodišnje manifestacije održavaju na više lokacija. Ambijent je jako lijep, a publika zadovoljna. Manifestacija je važna za Zvornik, okolinu, za sve Bošnjake Podrinja, kazao je Muharemović.

Svečanosti u Zvorniku su prisustvovali potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine Edin Ramić, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, glavni imami hafiz Izet-ef. Salkanović i Haris Mustajbašić potpredsjednici Manifestacije dr. Mensur Husić i Mustafa-ef. Muharemović, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, predstavnici grada Zvornika i gosti iz cijelog Podrinja.

Isti dan, otvorena je izložba slika Hasana Purdića, a Dramski studio Behram-begove medrese izveo je pozorišni komad Hasanaginica.

Ove godine je u okviru Dana Hasana Kaimije, manifestacije koju organiziraju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik, dodijeljena i Specijalna nagrada dr. Mubini Moker, za izuzetan naučni doprinos u afirmaciji islamske duhovnosti i kulturne baštine, s posebnim akcentom na njeno djelo Šejh Hasan Kaimija – sin vremena. Nagrada je dr. Moker uručena, 11. juna 2022. godine, na promociji knjige Ilahinama u Mahmutovićima (Zvornik).