Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovine organizovala je danas u Sarajevu tradicionalni svečani program promocije maturanata srednjoškolskih ustanova IZ “Maturalni dan 2023”.

Čestitke učenicima ovom prilikom je uputio izaslanik reisul-uleme direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

– S obzirom da nakon završetka školovanja u medresama i gimnazijama svako od vas kreće svojim putem, volio bih da imate na umu – da živimo u vaktu kada je posebno potrebno da obrazovanje i odgoj, te nauka i moral idu zajedno, jedno uz drugo, jer tom simbiozom možemo doprinijeti svom ugledu i ugledu naših porodica, ugledu naših škola i naše Zajednice, konačno, ugledu našeg naroda i naše domovine: “Ništa bolje od nauke i morala ne podiže ugled narodima.”

Stoga, učite i trudite se, ali posebno vodite računa o svom ponašanju, svojim djelima i postupcima – poručio je u obraćanju dr. Malkić.

Malkić 2.JPG -

Maturante i maturantice je pozvao da budu marljivi studenti, korisni građani i članovi društva koji će doprinositi u različitim sferama društvenog života

– Budite pokorni svome Stvoritelju, činite dobročinstvo svojim roditeljima i poštujte one koji su vas učili – naglasio je on.

Direktor Malkić je učenicima i učenicama generacije uručio i priznanja.

U prigodnom obraćanju dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Mustafa Hasani je kazao da je najbolji resurs kojim jedna zajednica može raspolagati – ljudski potencijal.

– Izlazite iz najboljih škola, nošeni znanjem. Pred vama stoji život i mnogo mogućnosti. Podstičem vas da budete od onih koji će iskoristiti vrijeme i prilike. Gledajući vas, siguran sam da imamo svijetlu budućnost. Naša zajednica, društvo, ummet, treba vas. Uz znanja koja budete stjecali na raznim fakultetima, prezentirajte ljepotu islama – kazao je dekan Hasani.

Hasani.JPG -

Hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru, naglasio je da je ovo veliki dan, kako za učenike, njihove roditelje, medrese i gimnazije, tako i za Islamsku zajednicu u cjelini.

– Ispraćamo još jednu uspješnu generaciju naše mladosti. Nadamo se da će uspješno nastaviti i svoj studij na fakultetima, širom domovine, ali i svijeta, te da će biti nosioci svih pozitivnih aktivnosti – izjavio je Tulek.

Harun Pajić, profesor u Medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” istaknuo je da su u učenike nastojali “ugraditi čvrste temelje koji će ih dalje nositi”.

– Znanje oplemenjuje svakog čovjeka, i to je ono što će kao vrijednost iz naših medresa. Možemo kazati da su učenici naših srednjih škola najbolji sloj društva, oni koji će doprinositi u svim segmentima – kazao je Pajić.

Učenici i učenice medresa i gimnazija Islamske zajednice su: Armin ArnautovićAmina Kusur (Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu), Muhamed DedićMirha Čikarić (Behram-begova medresa u Tuzli), Harun TurudićAmira Mehić (Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku), Emre MurgićNahla Bajrektarević (Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu), hafiz Davud IsakovićHatidža Ibrahimspahić (Medresa “Osman-ef. Redžović” u Visokom), Bakir RahimićEdina Mujić (Karađoz-begova medresa u Mostaru), Umejr ZukorlićAiša Jusufović (Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru), Adin FrljakNejra Hajrić (Prva bošnjačka gimnazija), Tarik Škaljić (Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu).

Poruku učenika generacije je uputio Muhamed Dedić iz Behram-begove medrese. On je kazao da su kroz srednje škole Islamske zajednice izrasli u svestrane ličnosti, mlade osobe obogaćene znanjem i odgojem, koje su spremne da se suoče sa izazovima i problemima današnjice.

Muhamed Dedić.JPG -

– Time je ostvaren istinski cilj obrazovanja a to je izvesti generacije učenih i moralnih individua.

Prizor kojem svjedočimo danas ovdje, a koji je ispunjen mladošću, znanjem i energijom bez sumnje je, ako Bog da, garant opstanka bošnjačkog naroda i dini islama u Bosni i Hercegovini – kazao je on.

Maturantima i maturanticama je poručio da je imperativ da u poslovima koje budu radili, daju ono najbolje od sebe.

– Ne smijemo dopustiti ljenosti i nezainteresovanosti da nas udalje od kontinuiranog učenja i želje za napredovanjem. Naravno, taj naš put stjecanja znanja i ličnog usavršavanja mora biti na temeljima Kur’ana i sunneta s konačnim ciljem postizanja Allahovog, dž.š., zadovoljstva. Potrebne su nam nove snage koje će na ovim temeljima predvoditi društvo – poručio je, između ostalog, učenik generacije Behram-begove medrese.

Programu su prisustvovali predstavici Rijaseta, direktori medresa i gimnazija, učenici i učenice generacije, odlični učenici i učenice, i njihovi razrednici i odgajatelji.

Ukupan broj učenika koji su pohađali medrese ove školske godine je 2841, a gimnazije 543, sveukupno 3384. Maturanata medresa je 632, a gimnazija 143, sveukupno 775. Odličnih je 362.

(MINA)