Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH, Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i lokalne vlasti, u utorak 3. februara 2014.,  zajednički su osudili nedavni atak na bijeljinsku Salihbegović džamiju.

Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH, Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i lokalne vlasti, u utorak 3. februara 2014.,  zajednički su osudili nedavni atak na bijeljinsku Salihbegović džamiju. U noći 25. januara za sada nepoznati počinitelji razbili su stakla na pet prozora džamije čija je obnova u završnoj fazi. Iako uredno pozvani, u dvorištu Salihbegović džamije nisu bili predstavnici Pravoslavne crkve i Katoličke crkve.

Salihbegovića džamiju u mahali Dragić-Selimovići izgradili su 1292. h.g. (1875/76) nasljednici hadži Ahmed-bega Salihbegovića, a po njegovoj volji.
Na kamenoj ploči iznad ulaznih vrata ove džamije pisalo je običnim neshom: “Dobrotvor koji želi džennet i Božiju nagradu, bijeljinski hanedan Salihbegović Ahmed-beg. Godina 1292. Pisao Vasfi.”
Pored džamije, na lijepo klesanom uzglavnom Ahmed-begovom nišanu sa turbanom, lijepim neshi pismom isklesano je: “Allah je vječan. Vlasnik trajnih dobrih djela, bijeljinski hanedan Salihbegović hadži Ahmed-beg. U ime Allaha, za njegovu dušu prouči Fatihu. Godina 1288.” (1871)

“Kao vjernici, mi osuđujemo ovaj i sve ovakve napade na vjerske zajednice. Ovakav čin uvreda je za sve pripadnike Islamske zajednice i mi smo ovdje da damo podršku Islamskoj zajednici u Bijeljini te da osudimo ovaj vandalski čin,” kazao je Igor Kožemjakin, stručni saradnik pri MRV BiH i član Jevrejske zajednice BiH.
“Ovo nije prvi atak na Salihbegović džamiju. Mi se trudimo da budemo primjer suživota, ali kao što vidite, desi se ponekad da nekome zasmeta ova kao i druge džamije u Bijeljini. Ovakvim primjerom interesovanja Međureligijskog vijeća, medija i gradske vlasti vjerujemo da ćemo ovakve negativne događaje u budućnosti spriječiti,” kazao je Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina.
Gradonačelnik Mićo Mićić i njegov zamjenik Huso Zečkanović pridružili se onima koji osuđuju atak na Salihbegović džamiju. “Ovo baca ružnu mrlju na naše međunacionalne i međureligijske odnose. Mnogo toga smo na ovom planu postigli i tražićemo od nadležnih organa da pronađu i sankcionišu počinioce. U narednom periodu potrudit ćemo se da postavimo video-nadzore i spriječimo slične stvari u budućnosti,” kazao je gradonačelnik Mićić.

Gradonačelnik i njegov zamjenik obećali su realizaciju ranije dogovorenog postavljanja video-nadzora na glavnu bijeljinsku, Sultan Sulejmanovu Atik džamiju, koja je također česta meta napada vandala i koja je za sada jedina u funkciji. MIZ Bijeljina preduzet će dodatne mjere kako bi gradilišta nedovršenih džamija bila adekvatno osigurana od ovakvih napada, za šta se očekuje podrška policije i lokalne vlasti,

{gallery}0502150{/gallery}