Sarajevo, 26. april 2014. (MINA) – Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao je danas u Sarajevu sjednicu na kojoj su usvojeni amandmani na Ustav Islamske zajednice i donešena odluka o proglašenju amandmana.

Sjednicom Sabora je predsjedavao Safet Softić, predsjednik Sabora. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, u obraćanju sabornicima, još jednom je predstavio tok i osnovne odlike i intencije izmjena Ustava Islamske zajednice te pozvao sabornike da usvoje predložene izmjene.

Nakon rasprave, od 71 prisutnog sabornika njih 70 je glasalo za usvajanje predloženih amandmana dok je jedan sabornik bio suzdržan. Također je jednoglasno donešena odluka o proglašenju amandmana od broja VI do LXXII Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na današnjoj sjednici Sabora je proglašeno 67 novih amandmana, tako da, uz 5 ranije donijetih, Ustav Islamske zajednice ima 72 amandmana. Amandmani na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini čine sastavni dio Ustava i stupaju na snagu danom donošenja.

Ustav Islamske zajednice na koji su usvojeni amandmani donešen je 26. novembra 1997. godine.

Reisu-l-ulema, shodno svojim ustavnim ovlaštenjima, sabornicima je predložio imenovanje mr. Huseina ef. Smajića, dosadašnjeg sarajevskog muftije, za zamjenika Reisu-l-uleme, te zatražio potvrdu za njegovo imenovanje muftija: dr. Enesa ef. Ljevakovića za muftiju sarajevskog, dr. Osmana ef. Kozlića za muftiju banjolučkog, dr. Ahmeda ef. Adilovića za muftiju travničkog, Hadisa ef. Pašalića za muftiju vojnog, Salema ef. Dedovića za muftiju mostarskog, Remziju ef. Pitića za muftiju goraždanskog, Hasana ef. Makića za muftiju bihaćkog, mr. Ejuba ef. Dautovića za muftiju zeničkog, dr. Nedžada ef. Grabusa za muftiju ljubljanskog i Muamera ef. Zukorlića za muftiju sandžačkog. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je ranije imenovan za muftiju.

Sabornici su dali punu podršku prijedlogu Reisu-l-uleme i potvrdili imenovanje zamjenika Reisu-l-uleme i muftija, nakon čega su imenovane muftije pred Reisu-l-ulemom dale svečanu izjavu koju je pročitao predsjednik Sabora Safet Softić.