Nakon svečanog otvorenja „Dana Hasana Kaimije i uručenja Povelje, održana je promocija knjige „Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“, autora Mehmeda Pargana

Četrnaestu vjersko-kulturnu manifestaciju „Dani Hasana Kaimije“ u petak  je u Zvorniku otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Ašere je proučio glavni zvornički imam Haris-ef. Mustajbašić, a obratili su se i predsjednik Medžlisa Zvornik Mustafa Muharemović, predsjednik Skupštine Grada Zvornika Mersed Mehmedović, zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Profesorici Melihi Terzić je povelju za životno djelo „Hasan Kaimija“ u 2016. godini uručio muftija Fazlović.

Terzić se zahvalila Organizacionom odboru, te istakla značaj ove nagrade i manifestacije:

„Ovaj poseban ramazanski dar u Zvorniku ozario je moj život. Hasan Kaimija je dao jedan poseban doprinos svojim divanima, ali ne samo divanima na turskom jeziku, koji su, hvala Bogu, prevedeni, nego i u prosvjetiteljskom radu. I na ovoj svečanosti je spomenuto kakva je to ličnost bila, pa kad se sve to uzme u obzir onda se može znati i šta znači nekome ko će je dobiti u ruke, nagrada koja nosi to ime. Važno je da baš u Zvorniku ovo bude jedan dan doticanja nove snage, da bude dan u kojem ćemo mi podijeliti radost sa Zvornikom, u kome ćemo biti sa Zvorničnima, i bit ćemo sa Hasanom Kaimijom na onaj način na koji je on ostao da živi s nama.“

Potpredsjednik organizacionog odbora Mustafa-ef. Muharemović uručio je prof. Terzić lijepu hediju, vrijedno umjetničko djelo. U ovom svečanom programu učestvovao je i Hor Medžlisa Zvornik.

Nakon svečanog otvorenja „Dana Hasana Kaimije i uručenja Povelje, održana je promocija knjige „Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“, autora Mehmeda Pargana. O ovom djelu, važnom  za našu kulturu i tradiciju, govorili su Mustafa Muharemović, dr. Izet Šabotić i autor. 

{gallery}0506161{/gallery}