Bratimljenje i jače povezivanje ova dva džemata inicirao je muftija tuzlanski, na čiji prijedlog je i mevlud održan u džematu Dobrak, udaljenom nekoliko stotina metara od Drine

U Srebrenici je u subotu 17. decembra ove godine potpisan sporazum o bratimljenju džemata Dobrak, Medžlis IZ-e Srebrenica, i džemata Džamije Kralj Abdulah, Medžlis IZ-e Tuzla. Sporazum su potpisali glavni imami Damir-ef. Peštalić i Ahmed-ef. Huskanović, te predsjednici medžlisa Alija Tabaković i Hasan Spahić. Sporazumom se potvrđuje spremnost na intenzivniju saradnju, materijalno i drugo potpomaganje, organiziranje zajedničkih programa i aktivnosti i sl.

Bratimljenje i jače povezivanje ova dva džemata inicirao je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, na čiji prijedlog je i mevlud za područje Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica održan u džematu Dobrak, udaljenom nekoliko stotina metara od Drine.

Pored Srebreničana, mevludu je prisustvovao i veliki broj džemtlija Džamije Kralj Abdulah, zajedno s imamom hafizom Edin-ef. Peštalićem, a mevludski program pripremile su članice hora Asocijacije žena Medžlisa IZ Srebrenica i imami ovoga kraja.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju poručio kako je bratimljenje ovih džemata važan korak u povezivanju ljudi ovih prostora, te kako će se ovakva praksa nastaviti i s drugim džematima.

„Htjeli smo da nešto od snage, energije i mogućnosti koje ima najveći džemat u Tuzli i Muftijstvu tuzlanskom, prenesemo i ovdje. Džematu džamije Kralj Abdullah u Tuzli pripada oko 25.000 džematlija. Ono što džemat Dobrak ima je moralna snaga. Nikada nisam boravio u džematima na Drini, a da se nisam vratio jači. Vaša prednost ovdje je vaša moralna snaga i vaš moralni kredibilitet, te velika ljudska odlučnost i hrabrost da ovdje živite i da se ovdje o sebi brinete. Na ovom povezivanju džemata, kao i na stavu da svaki džemat koji ima makar najosnovnije uslove treba imati imama, Islamska zajednica će i dalje istrajavati,“ kazao je muftija Fazlović.

On je istakao da Bošnjaci imaju i svoju politiku, kulturu, humanizam itd. i da niko ne smije pogriještiti u Srebrenici. Ako se i sluti neka greška to se mora ispraviti radi šehida, njihovih majki, očeva, supruga i njihove djece.

Dobrak odnedavno ima stalno zaposlenog imam, vanrednog studenta Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Dževad-ef. Orića, koji će brinuti o vjerskom životu u četiri obdnovljene džamije u mjestima ovog dijela Srebrenice, što je posebno obradovalo džematlije ovoga kraja.

Muftija je, praćen glavnim imamima Tuzle, Bratunca i Srebrenice,  posjetio Salihu Osmanović, majku čija su djeca Nermin i Edin i muž Ramo ubijeni u Srebrenici.

{gallery}1912160{/gallery}