Organizacijom kulturno-vjerskih programa i svečanosti, koje su trajale nekoliko dana, Medžlis Islamske zajednice Kalesija obilježio je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Uličnim performanskom učenika Osnovne škole Kalesija i Mješovite srednje škole Kalesija otpočelo je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Nakon toga program je nastavljen odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju u Kalesiji.

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bosanskog kulturnog centra (BKC) “Alija Izetbegović” Kalesija održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Kalesija. Također, u prostorijama BKC-a otvorena je izložba “Grbovi i karte BiH o kontinuitetu bosanskohercegovačke državnosti i opstojnost”.

Imami Medžlisa Kalesija obišli su šehidsko mezarje u Kalesiji Gornjoj. Na lokalitetu Memorijalnog kompleksa proučen je Jasin i poklonjena hatma pred duše šehida. Hatmu su proučile članice Asocijacije žena Medžlisa Kalesija.

U džematu Šeher upriličen je historijski čas koji je održao prof. dr. Sead Selimović, sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli. Prof. Selimović je govorio o historijskom kontinuitetu opstojnosti Bosne i Hercegovine, važnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti i šta ovaj datum predstavlja za Bosnu i Hercegovinu i narode koji u njoj žive. Historijski čas organizovan u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” Osmaci.

U džematu Prnjavor organizovana je tribina za mlade na kojoj je predavanje o Danu nezavisnosti održao Idriz Memić, profesor historije u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Tribinom za mlade, koju je organizovala Mreža mladih Medžlisa Kalesija, upotpunjene su aktivnosti povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti, objavio je Medžlis Kalesija.