U Gradačcu je u petak, 26. juna 2021. god. održana promocija Monografije „Reuf-begova džamija: vrijeme obnove i napretka (1999-2019)“. O Monografiji su govorili njen autor dr. Salkan Užičanin, recenzenti akademik prof. dr. Galib Šljivo i prof. dr. Adnan Jahić, urednik prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Gradačac Husein Jukan i imam Reuf-begove džamije hafiz Kemal-ef. Mehić.

Promociji su prisustvovali reisul-ulema Husein-ef. Kavazović i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, kao i drugi ugledni gosti.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je kazao kako ovakva djela ne mogu nastati bez simbioze duhovnog i intelektualnog.

“Ova knjiga će ostati kao vrijedan zapis o vremenu i ljudima. Ljudsko djelo je trajnije od samog čovjeka, ono ostaje, priča svoju priču. Džamije su prve ustanove koje su nastale u našoj kulturi i civilizaciji. Vi ovdje u Gradačcu imate dvije begovske džamije, Reuf.begovu i džamiju Husejn-kapetana Gradaščevića. One i dalje pričaju svoju priču, svjedoče o vremenu i ljudima koji su ovdje živjeli, radili. Zato su nam one važne, kao što nam je važno i ovo djelo koje će ostati i mnoga djela koja su nastala na ovom prostoru”, kazao je resul-ulema Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se u ime Muftijstva tuzlanskog i organizatora promocije zahvalio reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću što zajedno s džematlijama i imamima prisustvuje promociji ovog vrijednog djela. Puno je pouka kad su ispred nas vrijedna djela, kazao je muftija Fazlović, te je pohvalio imama i džematlije Reuf-begove džamije i iskorak koji su napravili. Ovo može biti lijep primjer i drugim džematima kako sačuvati svoj trag u povijesti, poručio je Muftija.

Monografija „Reuf-begova džamija: vrijeme obnove i napretka (1999-2019)“ iz štampe je izašla u maju ove godine, a izdavač je JU Biblioteka „Alija Isaković“ Gradačac. Ovim obimnim djelom obuhvaćen je historijat Reuf-begove džamije i svi segmenti rada džemata u posljednjih dvadeset godina.