U Vlasenici je u subotu 26. juna 2021. god. klanjana 17. kolektivna dženaza za bošnjačke žrtve velikosrpskog zločina ubijene u u proljeće 1992. godine. Svoj smiraj na šehidskom mezarju Rakita našli su Hasib Malčinović, Avdo Kuljančić, Seida Ahmetović, Kada Saračević, Mehmed Sitarević i Avdo Hodžić.

Dženaza i ukop trebali su biti obavljeni krajem aprila ove godine ali je izostala institucionalna i ljudska podrška od općinskih vlasti za njeno održavanje, te je Organizacioni odbor, uz pristanak porodica šehida i podršku Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica odlučio da se dženaza održi čim se za to steknu uslovi.

Dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Reisul-ulema Kavazović je kazao da je poražavajuće što i nakon skoro trideset godina ne dolazi do promjene stava prema žrtvama.

„Mi i dalje imamo veličanje ratnih zločinaca, negiranje zločina, provokacije, pritisak na žrtve da odustanu od traženja pravde. Ne dolazi do promjene u svijesti onih koji su to počinili ali i onih koji su na bilo koji način podržavali zločine a danas šute, šute i na veličanje zločinaca. To je veliko razočarenje i smatram da se država koja je počinila Genocid, narod koji je to organizirao i zajednica koja je to na neki način odobravala i prešućivala nije se ni na koji način promijenila. To je poražavajuće“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Jesu li muslimani manje vrijedni? 

 „Došli smo ovdje da ispratimo našu braću i sestre na bolji svijet, one koji su umoreni prije skoro trideset godine. Stojimo danas ovdje pred njihovim tabutima u kojima smo sakupili nešto od kostiju za kojima smo tragali skoro punih trideset godina. Najstarija žrtva je rođena 1909. godine, naša Kada. Pitam sebe i vas, da je u prilici ova starica da nam se ovdje danas obrati, šta bi nam kazala? Kakva je bila njena smrt? Ko su bile njene ubice, zlikovci koji su počinili ovaj stravičan zločin nad staricom koja je imala više od osamdeset godina? Stojimo ovdje pred tabutom najmlađe žrtve koja je imala nepunih devetnaest godina, ona pred kojom je tek život trebao da se raskrili, tek je trebala da stupi na pozornicu života. Pitam se šta bi nam danas kazala ta žrtva? Šta bi bila njihova oporuka nama koji danas ovdje stojimo na ovom mjestu?

Pitam sebe i vas, od te 1992. godine do ove 2021. godine šta se promijenilo? Šta se promijenilo u glavama i dušama onih koji su počinili ove zločine? Danas svjedočimo nečemu što nismo mogli ni zamisliti. Mislili smo da će s vremenom doći otrežnjenje, pokajanje i bili smo uvijek kao narod spremni na pomirenje. Čemu svjedočimo u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori? Svjedočimo veličanju zločinaca! Oni koji su ih podržavali ‘92., ‘93., ‘94., ‘95. podržavaju ih i 2021., nema razlike. Ništa se promijenilo nije“, kazao je reisul-ulema Kavazović te je ukazao na činjenicu da su na čelu nekih općina danas, pa i na čelu Vlasenice, ljudi koji su optuženi za ratni zločin.

Oni koji su počinili zločine, koji ih negiraju i ponižavaju žrtve spremni su to ponovo učiniti

„Ovo je pitanje za nas, za međunarodnu zajednicu, za Evropu. Ona mora dati odgovor jesu li muslimani manje vrijedni? Kako je moguće da je načelnik jedne općine koji je optužen za ratni zločin na čelu te općine? To je pitanje za Valentina Incka i Gordanu Tadić. To su ključna pitanja.

Bog dragi u Kur'anu kaže: Ne držite stranu zločincima, pa da vas džehenemska vatra oprži. Braćo Bošnjaci, muslimani, do mene dolaze i takve poruke da i oni koji su svjedočili zločinu danas ne žele da se pojave na sudovima i da kažu ono što se dogodilo, iako to znaju. Nismo problem mi ovdje, nas taj zločin izuzev u duši nije dotakao, ali šta ćete kazati Kadi? A doći će dan kada ćemo i pred njih izaći kao narod. Svjedočili smo kako je ubijena, znamo ko su ubice a ne želimo izaći i svjedočiti u korist njenog života. To je njen hak. To je Kadin hak. I hiljade Kada.

Braćo, valja nam se sabrati. Valja razmisliti. Trideset godina ništa se ne mijenja i mi se izgleda ne mijenjamo. Siguran sam u jedno, oni koji su počinili ove zločine, oni koji ih negiraju i ponižavaju žrtve spremni su ih ponovo učiniti. Nemojte u to imati sumnje. Zato moramo odlučno stati, uprijeti prstom u zločince i tražiti da se oni kazne”, poručio je Reisul-ulema kazavši da se danas opraštamo od nevino ubijenih koji danas ne mogu da govore ali je naša obaveza onih koji mogu da govore njihovo ime.

Dženazi su prisustvovale porodice šehida, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imam MIZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić, imami i džematlije.

Predsjednik Organizacionog odbora 17. kolektivne dženaze Zajim Mahmutović, ukazujući na značaj kolektivnog pamćenja, istakao je kako svaka kolektivna dženaza podsjeća na stravične zločine počinjene nad Bošnjacima i ne dozvoljava zaboravu da prekrije sjećanje na pretpljeno zlo.

“Ovo je još jedan momenat za sjećanje na progon Bošnjaka i zločine koje su pretrpjeli samo zbog toga što su bili druge vjere i drugačije mislili“, kazao je Mahmutović podsjetivši da je do sada ekshumirano oko 1.500 posmrtnih ostataka ubijenih vlaseničana, a još se traga za 1.000 žrtava.