U petak, 29. marta ove godine, muftiju tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića posjetio je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

Nakon razgovora o vjerskom životu na području Muftiluka tuzlanskog, posebno o ramazanskim aktivnostima, muftija Fazlović i direktor Malkić posjetili su Medžlis Islamske zajednice Teočak.

Glavni imam ovog medžlisa Muhamed-ef. Rizvić je predstavio medžlis i njegove džemate, a tokom zajedničkog iftara s imamima, predstavnicima vlasti i drugih institucija, razgovarano je s načelnikom Teočaka Tajibom Muminovićem.

Muftija Fazlović i direktor Malkić teravih-namaz su klanjali s džematlijama džemata Centar.

U svome vazu-nasihatu direktor Malkić je naglasio da ulazimo u treću trećinu ramazana te je pozvao vjernike da povećaju svoje ibadete. Govoreći o blagodatima ramazana (rahmetu, magfiretu…) posebno je naglasio Allahovo svjetlo, koje On daje vjernicima i vjernicama.

– Nama Allahov nur, Njegovo svjetlo, treba da nam osvijetli Pravi put koji će nas voditi ka džennetu. Nur islama, nur vjere Muhammed, s.a.v.s, je prenio na svoje ashabe a onda je taj nur došao i do nas u Bosni i Hercegovini. Čuvajmo taj nur a posebno brinimo o tri nura i neka oni budu prepoznatljivi na nama i našim djelima. To su nur imana, vjere u našim srcima, nur ljubavi prema Allahu i poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., i nur nade u Allahovu milost, poručio je direktor Malkić.

Obraćajući se vjernicima muftija Fazlović je podsjetio na hadis Muhammeda, a.s., u kojem je on kazao da je ramazani-šerif mjesec njegovog ummeta.

– Poslanik, a.s., bio je nesebičan. On je ramazani-šerif pripisao njegovom ummetu. Ramazan je naša duhovna kuća u kojoj se okupimo i obnovimo snagu naše duše, moral i zajedništvo. Ramazan mnogo toga popravi i to je bereket ovog mjeseca. Ako hoćemo da imamo sigurnost i zaštitu, da imamo sigurno uže i okrilje, čuvajmo namaz. Namaz je naša najčvršća veza s Allahom, dž.š., poručio je muftija Fazlović, te je iskazao radost što danas naša omladina u velikom broju posti.

Muftija se ovom prilikom zahvalio direktoru Malkiću na posjeti, te je pohvalio vrijedan rad glavnog imama i imama ovog medžlisa, džematlija, predstavnika vlasti i drugih institucija koje brinu o svom Teočaku.

Posjeti Medžlisu IZ Teočak prisustvovali su Bahrudin Čolo, stručni saradnik Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je održao prigodno predavanje u džematu Snježnica, i dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, koji se obratio džematlijama u džematu Jasikovac.