Delegacija Muftijstva travničkog predvođena muftijom Ahmed-ef. Adilovićem boravila je u srijedu i četvrtak 14. i 15. novembra 2018. godine u posjeti Muftijstvu tuzlanskom i muftiji Vahid-ef. Fazloviću.

Tokom prijema koji je muftija Fazlović upriličio za goste razgovarano je o misiji i radu muftijstava u njihovoj novoj ulozi, kao i o novim vidovima saradnje Travničkog i Tuzlanskog muftijstva.

Razmijenjena su iskustva u pogledu rada u mektebima i na časovima Islamske vjeronauke, te nadzoru koji se realizuje na nastavi u školama i mektebima. Predstavljen je način rada u povratničkim medžlisima, a razmijenjena su iskustva i u radu medžlisa općenito, posebno kada je u pitanju organizovanje škola Kur'ana, te je predstavljen i koncept izuzetno uspješnog rada obdaništa „Evlad“ u Brčkom.

Tokom ova dva dana, gosti su posjetili Medžlis Islamske zajednice Brčko, gdje su bili u obilasku Ruždija medrese, Bijele džamije i obdaništa Evlad. Uslijedio je obilazak spomenika Ljiljan i Oklopni voz u Gradačcu, kao i posjeta kuli i džamiji Husein-kapetana Gradaščevića. U Bosanskom Šamcu gosti su posjetili rodnu kuću prvog predsjednika Bosne i Hercegovine r. Alije Izetbegovića i Azizija džamiju.

U Tuzli je delegacija Muftijstva travničkog posjetila Medžlis Islamske zajednice Tuzla, kompleks džamije Kralj Abdulah, nacionalni spomenik – kompleks Behram-begove džamije i mjesto gdje je nekada bila Medresa.

Posjeta je završena obilaskom današnje zgrade Behram-begove medrese i upoznavanjem sa radom ove najstarije odgojno-obrazovne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni. Istaknuta je dobra saradnja između medresa u Travniku i Tuzli, te je razgovarano i o novim iskustvima u radu ovih ustanova.